PREHRANA IN ZDRAVJE
MESEČNI JEDILNIK
KUHARSKO BRANJE
GALERIJA

KUHINJA Z RAZGLEDOM

Datum objave: 03.01.2018

KUHINJA Z RAZGLEDOM

 

Svetlana Slapšak

Kuhinja z razgledom

Eseji iz antropologije hrane

 1. ponatis

Novo mesto: Goga, 2016

II

Sadje in zelenjava

Artičoka, stran 20

 

            Artičoka (lat. Cynara cardunculus)je še vedno tako divja kot kultivirana rastlina, ki jo srečamo povsod po Sredozemlju. Ta rastlina, ki je užitna in uporabna tudi za dekoracijo na vrtu, v žepku ali posušena, je znana že iz davne preteklosti.[1] Značilna je mitološka zgodba o smrtnici Kinari: vanjo se je zaljubil bog Zevs, jo izrabil, ko pa ga je v nekem trenutku »užalila«, jo je spremenil v rastlino – artičoko. In s čim ga je Kinara tako užalila? Bolj ji je bilo všeč življenje med smrtniki kot med bogovi, zato je od njih in svojega božanskega ljubimca preprosto pobegnila. Ime, ki ga danes uporabljamo v večini jezikov, sicer izvira iz ligurijskega dialekta in verjetno vsebuje tudi grški element.

            Danes so artičoke še vedno del tradicionalnih sredozemskih kuhinj, čeprav so napredovale tudi do visoke kuhinje v francoski kulinarični kulturi. Še vedno jih najpogosteje gojijo v območju Sredozemlja, čeprav so jih kolonizatorji prenesli tudi v Severno Ameriko: danes jih tam najpogosteje gojijo v Kaliforniji. Artičoka je zaščitena z bodicami in grobo povrhnjico: njeno pobiranje, čiščenje in ločevanje užitnih delov sploh ni enostavno. Jemo pravzaprav samo njen zgodaj spomladi omeseneli cvet ali spodnji del cveta ali samo njegove liste. Barve in oblike artičoke so po zaslugi eksperimentiranja vrtnarjev, predvsem italijanskih, zelo raznolike, v glavnem pa so deli rastline v zelenih in vijoličastih in škrlatnih tonih. Njihova priprava zahteva dobro poznavanje. Artičoke je mogoče razmeroma enostavno konzervirati, tako da so v tej obliki dostopne skoraj povsod.

            Enkrat sem na barki na razburkanem morju med Hvarem in Bračem pripravljala artičoke, ki smo jih pred tem nabrali na neki hvarski njivi: poleg tega, da sem se borila z bodicami, sem se morala spopadati tudi z ušmi, ki se množično naseljujejo na artičokah. Toda artičoke prelite z majonezo in zdrobljenim česnom, so bile vredne truda in so se izkazale za dostojno podlago za pošip (znano korčulsko vino), torej posredno tudi za boljše prenašanje morskih valov… Artičoka je hrana za reveže, ki po definiciji zahteva veliko dela pri pripravi. Najdete jo lahko v najbolj skromnih grških tavernah, kuhano brez mesa, najpogosteje s prelivom iz limone in oljčnega olja. Ena od ključnih evropskih kulinaričnih in modnih legend, tista o poroki Katarine Medičejske in francoskega kralja Henrika II. Sredi 16. stoletja, omenja med mnogimi drugimi predmeti in živili, ki naj bi jih Katarina »prinesla« s seboj, tudi artičoke.[2] Poznejši kulinarični uspeh artičok v francoski kuhinji je velik, čeprav obseg njihove uporabe nikoli ne prestopa standardnega sredozemskega postopka kuhanja in postrežbe s kakšno omako.

VIR:FOTO

[1] Ernst, E. »The artichoke – a welfare plant with history and future prospects.« Naturamed 10, 1995, 30-5.

[2] Gosman, Martin et al., eds. Princes and Princely Culture: 1450-1650. Vol. I. Brill, 2003.


JED NAŠA VSAKDANJA, VČERAJ, DANES, JUTRI

Datum objave: 04.12.2017

 

Zgodovina hrane je zgodovina človeštva, kuharske knjige so nekoč in danes vplivale in oblikovale »modne trende« na področju prehranjevanja.

Nekaj zanimivosti lahko preberete tukaj.

Nekaj navodil o pripravi gob v letu 1912, v letu 1956, kako pa je v letu 2017?

Magdalene Pleiweisove

Slovenska kuharica

Šesti natis

Izpopolnila in predelala

1. Felicita Kalinšek

Šolska sestra in učiteljica na »Gospodinjski šoli«

V Ljubljani, 1912.

Založila Katoliška Bukvarna.

Natisnila Katoliška Tiskarna.

Kako narezati in naložiti na krožnike ali v sklede razne pečenke in druga jedila, stran 527

            Da moreš kuhano meso in razne pečenke razrezati v lepe koščke, skrbi, da imaš predvsem dobro orodje. T. j. močen in oster, pa ne predebel nož in močne špičaste vilice, da ne napraviš z njimi prevelikih lukenj v meso. Za prerezovanje kosti večje perutnine imamo posebne škarje, s katerimi se z lehkoto prestrižejo kosti v sklepih, ne da bi se pri tem pečenka razcepila.

            Preden začneš pečenko rezati, deni na krožnike, na katero boš dala pečenko, v pečico; desko na kateri boš rezala, postavi na mizo blizu pečice, da se pečenka med rezanjem ne ohladi. Reži jo, kolikor moreš hitro, in je ne prijemaj nikoli z rokami, ampak le z vilicami in nožem.

            Ako hočeš rezati goveje meso ali pljučno pečenko, deni meso z vilicami, ki jih držiš z levo roko, na desko. V desno roko pa primi nož in reži pol prsta debele, enakomerne kose mesa, vedno tako, da prerezuješ vlakna (niti) mesa. Narezane koščke devaj skupaj, spodlezi jih z nožem, prijemaj z vilicami ter polagaj na topli krožnik tako, da so koščki naslonjeni povprečno drug na drugega; polagaš jih lehko na sredo krožnika podolgem ali poprek. Ob straneh nadevaj gosto prikuho, ako imaš več prikuh, tedaj jih nadevaj v kupčkih okrog mesa. Naložiti jih ne smeš preveč na rob krožnika, ne na meso, tudi se ne smejo posamezne prikuhe preveč dotikati druga druge. Nazadnje potresi meso s soljo in oblij malo z juho. Tekoče prikuhe ne devaj k mesu, ampak daj posebej v skledici na mizo. Ako naložiš na krožnik pljučno ali kako drugo parjeno pečenko, katera je pripravljena s polivko in jo obložiš s prilogami, tedaj vlij na pečenko samo par žlic polivke; ostalo daj posebej na mizo v skledici zraven pečenke.

 

Vir: foto

 

 

   2. M. Felicita Kalinšek

Slovenska kuharica

Trinajsta izdaja

V Ljubljani, 1956.

SLOVENSKI KNJIŽNI ZAVOD V LJUBLJANI.

Kako rezati in naložiti na krožnike ali v sklede razne pečenke in druge jedi, stran 639

            Da moreš meso in razne pečenke razrezati v lepe kosce, skrbi za dobro orodje, t. j. močan in oster, pa ne predebel nož in močne koničaste vilice. Za prerezovanje kosti večje perutnine imamo posebne škarje, s katerimi se z lahkoto prestrižejo kosti v sklepih, ne da bi se pečenka razcepila.

Preden pričneš pečenko rezati, deni na krožnike, na katere boš dala pečenko, v pečico; desko na kateri boš rezala, postavi na mizo blizu pečice, da se pečenka medtem ko režeš, ne ohladi. Reži jo, kolikor moreš hitro in je ne prijemaj z rokami, ampak z vilicami in nožem.

            Meso, n. pr. govedino ali pljučno pečenko, reži na pol prsta debele, enakomerne kosce, tako da prerezuješ vlakna mesa. Narezane kosce devaj skupaj, spodreži jih z nožem in polagaj na topli krožnik tako, da so koščki naslonjeni povprečno drug na drugega; polagaš jih lahko na sredo krožnika po dolgem ali povprek. Ob straneh nadevaj gosto prikuho. Ako imaš več prikuh, tedaj jih nadevaj v kupčkih okrog mesa. Naložiti jih ne smeš preveč na rob krožnika ne na meso, tudi se ne smejo posamezne prikuhe dotikati druga druge.

            Prikuhe lahko napolniš v prav majhne testene ali safaladne skledice ter tako daš k mesu. Tekoče prikuhe serviraj posebej v skledici. Ako naložiš na krožnik pljučno ali kako drugo parjeno pečenko, ki je pripravljena z omako, in jo obložiš s prilogami, tedaj vlij na pečenko samo nekaj žlic omake; ostalo serviraj v omačnici.

 

Vir:foto


NI VSE HRANA-KAKO PRAVILNO JESTI

Datum objave: 27.10.2017

Michael Pollan

NI VSE HRANA – KAKO PRAVILNO JESTI?izdaja

         V Ljubljani.

Tržič: Učila International, 2010.

 DEL Kako naj jem? (Ne preveč.)

 

 

Plačajte več, jejte manj.

Str. 117

            Tako kot pri mnogih drugih stvareh tudi pri hrani velja, da dobiš toliko, kolikor plačaš. Med kakovostjo in količino obstaja tudi izravnava in posameznikova »kulinarična izkušnja« - trajanje obroka in količina užitka – ni nujno odvisna od števila zaužitih kalorij. Ameriški prehranski sistem je svojo energijo mnogo let raje posvečal povečevanju količine in zmanjševanju cene kot izboljšanju kakovosti. Ne moremo pobegniti dejstvu, da boljša hrana – če jo sodimo po okusu ali prehranski kakovosti (kar se pogosto sklada) – stane več, ker je gojena ali rejena maj intenzivno in skrbneje. V Ameriki si ne more vsak privoščiti, da bi kakovostno jedel, kar je sramota, a večina si lahko: Američani za hrano porabijo manj kot 10 odstotkov svojih prihodkov, kar je manj kot vsi drugi narodi. Medtem ko vrednost hrane v Ameriki pada, tako njena cena kot trud, ki je potreben, da se jo postavi na mizo, jemo veliko več (in več plačujemo za zdravstvene usluge). Če za boljšo hrano porabite več denarja, jo boste verjetno pojedli manj in z njo ravnali skrbneje. In če je kakovostnejša hrana okusnejša, jo boste za zadovoljstvo potrebovali manj. Dajte prednost kakovosti pred količino, kulinaričnemu užitku pred čistimi kalorijami. Ali kot so rekle babice: »Bolje plačati špeceristu kot zdravniku.«

 

 VIR:FOTO

 

 

…Jejte manj

Str. 119

            »Jejte manj« je verjetno najmanj zaželen nasvet od vseh, vendar je znanstveno gledano, učinkovit ne glede na to, ali imate prekomerno težo ali ne. »Omejevanje kalorij« je pri živalih večkrat pokazalo, da upočasnjuje staranje, in nekaj raziskovalcev je prepričanih, da je to najmočnejša vez med prehrano in preprečevanjem raka. Jemo veliko več, kot naša telesa potrebujejo, da so zdrava, in pretiravanje škoduje – kar se kaže samo na naši teži. Vendar nismo prva kultura v zgodovini, ki se spoprijema s posebnimi izzivi, nastalimi zaradi preobilice hrane. Kulture, ki so se s tem ubadale pred nami, so si izmislile različne načine, kako spodbujati zmernost. Naslednja pravila ponujajo nekaj preverjenih strategij:

 • Nehajte jesti, preden ste siti.
 • Jejte, ko ste lačni, ne ko se dolgočasite.
 • Posvetujte se z želodcem.
 • Jejte počasi.
 • »Pojedina je v prvem grižljaju.«
 • Za uživanje hrane porabite toliko časa, kolikor ste porabili za pripravo.
 • Kupite manjše krožnike in kozarce.
 • Postrezite primerne porcije in ne hodite po repete.
 • »Zajtrkujte kot kralj, kosite kot princ, večerjajte kot revež.«
 • Jejte obroke.
 • Prigrizke omejite na nepredelano rastlinsko hrano.
 • Goriva zase ne kupujte na istem mestu kot za svoj avtomobil.
 • Jejte samo za mizo.
 • Poskusite jesti skupaj z drugimi.
 • S priboljški ravnajte kot s priboljški.
 • Pustite nekaj na krožniku.
 • Če imate prostor si omislite vrt, če na okna postavite korita.
 • Tu in tam prekršite pravila.

 

VIR:FOTO


JED NAŠA VSAKDANJA, VČERAJ, DANES, JUTRI

Datum objave: 02.10.2017

Zgodovina hrane je zgodovina človeštva, kuharske knjige so nekoč in danes vplivale in oblikovale »modne trende« na področju prehranjevanja.

Nekaj zanimivosti lahko preberete tukaj.

Nekaj navodil o pripravi gob v letu 1912, v letu 1956, kako pa je v letu 2017?

Magdalene Pleiweisove

Slovenska kuharica

Šesti natis

Izpopolnila in predelala

Felicita Kalinšek

Šolska sestra in učiteljica na »Gospodinjski šoli«

V Ljubljani, 1912.

Založila Katoliška Bukvarna.

Natisnila Katoliška Tiskarna.

Kako se snažijo in pripravljajo gobe, stran 26

            Odreži vse od polžev objedene, črvive, mehke in vodene dele proč in odstrani prst. Pri velikih starih jurčkih odstrani tudi spodnje zeleno, že črvivo meso. Nikar ne porabi gob, ki so od dežja mehke, že skoro gnile, ker so nezdrave. Šampinjone olupi, za finejša jedila tudi jurčke. Olupke drobno zreži in porabi za kako preprosto juho. Smrčke prereži čez pol, da lažje spereš pesek in vidiš ali se ja kaka žuželka skrila v votlino. Potem jih zreži na listke ali kocke ali pa pusti cele, ako jih misliš nadevati in cele peči ali dati v steklenico. V steklenico devaj vedno le trde in majhne gobe. Ako imaš sveže gobe, gomoljke, jih osnaži z malo krtačico, nagnito odreži proč, in jih splakni v vodi. Polij pa vse gobe razen smrčkov, šampinjonov in gomoljk, že zrezane ravno pred uporabo z vrelo vodo, da jim s tem odvzameš neprijeten duh in še kako škodljivo snov. Toda mora se zgoditi zelo hitro, da se gobe ne napijejo preveč vode.

 

Stran 24 in 25

 

 

M. Felicita Kalinšek

Slovenska kuharica

Trinajsta izdaja

V Ljubljani, 1956.

SLOVENSKI KNJIŽNI ZAVOD V LJUBLJANI.

IV. Pripravljanje gob, stran 42

            Dobro očiščene in na kose razrezane gobe pred kuhanjem ali praženjem dobro operimo v mrzli ali mlačni vodi ter pustimo na rešetki, da se odcedijo in da izgube gozdni duh. Ako jih poparimo oziroma izpiramo v vroči vodi, izgube dober okus. Kdor ni popolnoma zanesljiv poznavalec užitnih gob, naj v lastno pomirjenje vsako gobo popari, oziroma prekuha v vreli in osoljeni vodi ter vodo odlije. Vsekakor pa je treba vselej popariti (in vodo odliti) pri grivah (prstkih), sirovkah, smrčkih in hrčkih, ki vsebujejo grenak in oster sok.

            Pripravi nabrane gobe kmalu za jed, jih posuši ali vloži v kis. Več kot 24 ur stare nabrane gobe so že lahko škodljiva jed. Vsako gobjo jed pripravi v lončenih ali vsaj dobro pološčenih ali pocinjenih posodah, ker v navadnih loncih ali kozicah izgube lepo barvo in dokaj dobrega okusa.

            Kdor ima slab želodec, sme jesti le drobno sesekljane ali zmlete gobe, še bolje zanj pa so gobje juhe ali omake zgolj iz soka, t. j. brez gob.

            Izogibajmo se postanih ali pogretih gobjih jedi, ki so lahko že škodljive ali celo strupene.


NI VSE HRANA – KAKO PRAVILNO JESTI?

Datum objave: 04.09.2017

Michael Pollan

NI VSE HRANA – KAKO PRAVILNO JESTI?

1 .izdaja

V Ljubljani.

Tržič: Učila International, 2010.

 

 2. DEL Kakšno hrano naj jem? (Večinoma rastline)

 

Ne spreglejte mastnih ribic.

Str. 89

            Divje ribe sodijo med najbolj zdrave stvari, ki jih lahko jeste, vendar so številni staleži divjih rib zardi pretiranega lova na robu propada. Izogibajte se velikim ribam z vrha morske prehranske verige – tuni, mečarici, morskemu psu -, ker so ogrožene in ker pogosto vsebujejo visoke ravni živega srebra. Na srečo pa se z nekaj najbolj hranljivimi ribjimi vrstami, vključno s skušo in sardelami in inčuni dobro gospodari in so ponekod celo v izobilju. Te mastne ribice so posebej dobra izbira. Nizozemski pregovor pravi: Dežela z mnogo atlantskimi sledmi (slaniki) lahko shaja z malo zdravniki.

 

 

VIR: https://www.google.si/search?q=orada&rlz=1C1AOHY_slSI708SI708&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiRp9Kn64rWAhXIDcAKHbIZBpUQ_AUICigB&biw=1920&bih=918#imgrc=tBPQfYCrYheH0M:

 

Jejte nekaj hrane, ki so jo predelale bakterije ali glive.

Str. 91

            Številne tradicionalne vrste prehrane prisegajo na zdravstvene koristi fermentiranih živil – živil, ki so jih spremenili živi mikroorganizmi – denimo jogurt, kislo zelje, sojina omaka, kimchi (način priprave zelenjave z mlečnokislinsko fermentacijo v korejski kuhinji, op. prev.) in kruh z drožmi. Ta živila so lahko dober vir vitamina B12, bistvenega hranila, ki ga ne morete dobiti iz rastlin. (B12 proizvajajo živali in bakterije.) Mnoga fermentirana živila vsebujejo tudi probiotike – koristne bakterije, za katere raziskave kažejo, da izboljšujejo delovanje prebavnega in imunskega sistema in glede na nekatere raziskave pomagajo ublažiti alergične reakcije in vnetje.

 

 

VIR: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-kefir

 


JED NAŠA VSAKDANJA, VČERAJ, DANES, JUTRI

Datum objave: 20.07.2017

Zgodovina hrane je zgodovina človeštva, kuharske knjige so nekoč in danes vplivale in oblikovale »modne trende« na področju prehranjevanja.

Nekaj zanimivosti lahko preberete tukaj.

Nekaj o serviranju v letu 1912, v letu 1956, kako pa je v letu 2017?

Magdalene Pleiweisove

Slovenska kuharica

Šesti natis

Izpopolnila in predelala

 1. Felicita Kalinšek

Šolska sestra in učiteljica na »Gospodinjski šoli«

V Ljubljani, 1912.

Založila Katoliška Bukvarna.

Natisnila Katoliška Tiskarna.

Zeleno fižolovo stročje v sladkorju, stran 499

            Prekolji zelene fižolove stroke čez pol, odstrani droban fižol, ostrži notranjo kožo od stročja in ga deni v mrzlo vodo. V velikem loncu zavri vode, jo osoli (v velikem loncu zato, ker mora biti na rahlem v vodi), vrzi vanjo pripravljeno stročje in pusti, da enkrat prevre, nato ga urno vun pobiraj in devaj v mrzlo vodo. Potem skuhaj sladkorja, da se potegne. Stresi fižol na rešeto, da se odcedi, potem ga deni v skledo, vlij nanj vreli sladkor ter pusti, da stoji do naslednjega dne. Naslednji dan odcedi sladkor, ga zavri in vlij hladnega na fižol. Tako stori še enkrat. Ko kuhaš sladkor zadnjikrat, deni vmes žlico jabolčnega ali kutinovega soka. Ko je sladkor prevrel, zamešaj vanj za nožev vrh salicilnega praška, zloži fižol v porcelanasto skledico ali širok lonček, vlij nanj ohlajeni sok in zaveži. Za sok zribaj na kruhovem strgalniku eno kislo, še bolj zeleno, neolupljeno jabolko ali kutino, deni zribano v snažen prtič in ožmi sok k sladkorju.

 1. M. Felicita Kalinšek

Slovenska kuharica

Trinajsta izdaja

V Ljubljani, 1956.

SLOVENSKI KNJIŽNI ZAVOD V LJUBLJANI.

Zeleno fižolovo stročje v sladkorju, stran 608

            Prekolji zelene fižolove stroke čez pol, odstrani droban fižol, ostrži notranjo kožo od stročja. V velikem loncu zavri vodo (v velikem zato, ker mora biti na rahlem v vodi), vrzi vanjo pripravljeno stročje, da nekajkrat prevre, nato ga urno s penovko poberi in daj v mrzlo vodo, v katero si dala za nožev vrh zelene barve za živila; v tej barvi naj stoje en do dva dni. Skuhaj za 50 dkg fižolovega stročja 1 kg sladkorja, da se potegne. Medtem stresi fižol na rešeto, da se odcedi, nato ga daj v skledo, vlij nanj vreli sladkor in pusti, da stoji do naslednjega dne. Naslednji dan odcedi sladkor, ga zavri in vlij hladnega na fižol. Tako stori še enkrat. Ko kuhaš sladkor zadnjikrat, deni vmes nekaj žlic surovega soka od nastrganih jabolk ali sok cele limone. Ko je sladkor prevrel, zamešaj vanj za nožev vrh salicilnega praška, zloži fižol v porcelanasto skodelico ali širok lonček, vlij nanj ohlajeni sok in zaveži. To stročje uporabljaj za okrašenje tort.


NI VSE HRANA- KAKO PRAVILNO JESTI?

Datum objave: 07.06.2017

Michael Pollan

 1. izdaja

V Ljubljani.

Tržič: Učila International, 2010.

 

2. DEL Kakšno hrano naj jem? (Večinoma rastline)

Str.85

 

 

 Vir: https://www.google.si/searchq=GREDICE+SOLATE&rlz=1C1AOHY_slSI708SI708&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi5rKyqjKvUAhUL1hoKHQVwDDAQ_AUIBigB&biw=1920&bih=961#imgrc=KV9-WV6m6bXhFM:

 

            Preprosteje bi bilo reči »jejte organsko«, ker je res, da je s certifikatom potrjena organska hrana običajno kakovostno pridelana v relativno zdravi prsti – v prsti, gnojeni z organskimi snovmi in ne sintetičnimi gnojili. (Prav tako vsebuje malo ali nikakršnih ostankov sintetičnih pesticidov in farmacevtskih snovi.) Vendar se najdejo tudi kmetje, ki iz tega ali onega razloga nimajo certifikata o organski pridelavi, pa njihove odlične hrane ne gre kar spregledati. (To, da ima hrana oznako organsko, še ne pomeni, da je dobra: organska gazirana pijača je še vedno gazirana pijača – velik paket povsem praznih kalorij).

            Obstaja precejšnje število raziskav v podporo domnevi, ki sta jo prva razvila sir Albert Howard in J. I. Rodale, da prst, bogata z organskimi snovmi, daje hranljivejšo hrano, torej hrano z višjimi ravnmi antioksidantov, flavonoidov, vitaminov in mineralov. Seveda se po nekaj dneh vožnje po državi prehranska kakovost vsakega pridelka zmanjša, zato je treba iskati hrano, ki je pridelana organsko in lokalno.

 

 

 

 

Jejte divjo hrano, ko lahko.

Str. 83

          

 

  

  Portulak

 

Bela metlika

 

Vir: http://www.cropscience.bayer.si/~/media/Bayer%20CropScience/SWSlavic/Country-Slovenia-Internet/Kulture/Koruza/bela_metlika/BCS00027546_b.jpg

 

Vir: http://lh4.ggpht.com/_HqO5r5VuDOs/RjIPiQksGcI/AAAAAAAAAMM/GyJzhIh_wyo/Portulaca+oleracea.jpg

 

Dve najbolj hranljivi rastlini na svetu sta plevel – bela metlika in portulak – in nekaj najbolj zdravih tradicionalnih vrst prehrane, med njimi mediteranska, pogosto uporablja divjo zelenjavo. Travniki in gozdovi so polni rastlin, ki vsebujejo višje ravni različnih fitokemikalij kot njihovi udomačeni bratranci. Zakaj? Ker se morajo te rastline braniti pred škodljivci in boleznimi brez naše pomoči, in ker smo v zgodovini najpogosteje izbirali in gojili rastline glede na njihovo sladkost; številne obrambne spojine, ki jih proizvajajo rastline, so grenke. Prav tako vzgajamo rastline glede na rok trajanja, zato smo nevede izbrali rastline z majhnimi količinami omega-3 maščobnih kislin, ker te maščobe hitro oksidirajo - postanejo žarke. Divje živali in ribe je prav tako vredno vključiti v prehrano, ko se pokaže priložnost za to. Divjačina ima na splošno manj nasičenih in več zdravih maščob kot udomačene živali, ker divje živali jedo raznoliko hrano, ki sestoji iz rastlin in ne žit.


JED NAŠA VSAKDANJA, VČERAJ, DANES, JUTRI

Datum objave: 03.05.2017

Zgodovina hrane je zgodovina človeštva, kuharske knjige so nekoč in danes vplivale in oblikovale »modne trende« na področju prehranjevanja.

Nekaj zanimivosti lahko preberete tukaj.

Nekaj o serviranju v letu 1912, v letu 1956, kako pa je v letu 2017?

Magdalene Pleiweisove

Slovenska kuharica

Šesti natis

Izpopolnila in predelala

1. Felicita Kalinšek

Šolska sestra in učiteljica na »Gospodinjski šoli«

V Ljubljani, 1912.

Založila Katoliška Bukvarna.

Natisnila Katoliška Tiskarna.

V kakih posodah se dajo razna sladka jedila in sadje na mizo, stran 531

            Kuh ali puding daj v plitvi porcelanasti skledi, ako je pa potresen samo s sladkorjem, ga daj na okroglem krožniku na mizo. Tudi druge suhe močnate jedi, ki so potresene samo s sladkorjem, daj na krožnik. Kompot daj v porcelanasti, še lepše, v stekleni skledi na mizo.

            Pene, kreme, hladetine, strjene pudinge, sladolede in druge slične stvari daj na steklenih krožnikih na mizo. Zraven daj cevke[1] ali drobno pecivo.

            Torto položi na porcelanast krožnik s papirnato manšeto. Daj jo celo na mizo, ali pa, kar je sedaj bolj v navadi, razreži jo s tankim nožem v primerne koščke in jo naloži na steklen krožnik. Pod drobno pecivo položi na porcelanast krožnik papirnato manšeto, ali pa deni pecivo na steklen krožnik ali nastavek z manšeto.

             Sadje nalagaj na steklen ali porcelanast krožnik ali na nastavek v obliki stolpa precej visoko in ga pri tem menjavaj z ozirom na vrsto in barvo. Pod sadje deni sveže liste; tudi vmes vtakni semintja kakega. Seveda za mizo moraš odbrati najlepše sadje.

 1. M. Felicita Kalinšek

Slovenska kuharica

Trinajsta izdaja

V Ljubljani, 1956.

SLOVENSKI KNJIŽNI ZAVOD V LJUBLJANI.

V kakšnih posodah serviramo sladka jedila in sadje, stran 642

            Kipnik serviraj v plitvi porcelanasti, ako je potresen samo s sladkorjem, pa na okroglem krožniku. Tudi druge močnate jedi, ki so potresene samo s sladkorjem, naloži na krožnik. Kompot serviraj v porcelanasti ali v stekleni skledi.

            Pene, kreme in hladetine, strjene kipnike, sladolede in slične stvari serviraj na steklenih krožnikih. Zraven daj cevke ali drobno pecivo.

            Torto položi na raven krožnik s čipkasto podlago. Razreži jo s tankim nožem in serviraj na steklenem krožniku. Drobno pecivo razvrsti na lične krožnike, podložene s čipkastim papirjem.

            Sadje nalagaj na steklen ali porcelanast krožnik ali na nastavek in menjavaj z ozirom na vrsto in barvo. Pod sadje deni sveže liste; tudi vmes vtakni sem ter tja kakega.

 

[1] Cevke: Pecivo pečeno v kleščah, stran 439.


NI VSE HRANA – KAKO PRAVILNO JESTI?

Datum objave: 03.04.2017

Michael Pollan

 1. izdaja

V Ljubljani.

Tržič: Učila International, 2010.

 

  2. DEL Kakšno hrano naj jem? (Večinoma rastline)

 

VIR: foto

Če imate prostor kupite zamrzovalno skrinjo.

Str. 81

            Ko najdete dober vir mesa s pašnika, ga boste želeli kupiti v večji količini. Nakup večje količine mesa – denimo, četrt junca ali celega prašiča – je ena od možnosti, kako dobro jesti po ugodni ceni. Cena zamrzovalne skrinje, pa tudi stroški delovanja so relativno ugodni, ker se je ne odpira tako pogosto kot zamrzovalni predal v hladilniku. V zamrzovalno skrinjo boste shranili hrano s kmečke tržnice, prav tako pa vas bo spodbudila, da pridelke kupite v večji količini na višku njihove sezone, ko jih je največ in so zato pogosto najcenejši. Poleg tega zamrzovanje (za razliko od konzerviranja) ne spremeni bistveno hranilne vrednosti pridelka.

 

 

 Vir: FOTO

Jejte kot vsejed.

Str. 83

            Ne glede na to, ali jeste hrano živalskega izvora ali ne, je dobro, da poskusite svoji prehrani dodati nekaj novih vrst rastlin, živali in gob in ne samo novih živil. Osupljiva izbira prehranskih izdelkov, ki jo ponujajo velike samopostrežne trgovine, je varljiva, ker jih je veliko narejenih iz majhne peščice rastlinskih vrst, kot so koruza, soja ali pšenica; in iz semen le-teh, ne iz listja. Večja je raznolikost vrst hrane, ki jo jeste, več možnosti je, da boste pokrili vse svoje prehranske potrebe.

 

 


JED NAŠA VSAKDANJA, VČERAJ, DANES, JUTRI

Datum objave: 06.03.2017

Zgodovina hrane je zgodovina človeštva, kuharske knjige so nekoč in danes vplivale in oblikovale »modne trende« na področju prehranjevanja.

Nekaj zanimivosti lahko preberete tukaj.

Kratek pogled na gospodinjenje, na žensko, na družino v letu 1912, v letu 1956, kakšen je naš pogled v letu 2017?

Magdalene Pleiweisove

Slovenska kuharica

Šesti natis

Izpopolnila in predelala

1. M. Felicita Kalinšek

Šolska sestra in učiteljica na »Gospodinjski šoli«

V Ljubljani, 1912.

Založila Katoliška Bukvarna.

Natisnila Katoliška Tiskarna.

 Predgovor

            Kuhanje je umetnost, katere se treba naučiti. Med posli domačega gospodinjstva je kuhanje gotovo eden izmed najbolj važnih za vsakdanje življenje. Ako ima gospodinja še tako lepe lastnosti, ako je prijazna, postrežljiva, potrpežljiva, vendar je družina ne more rada imeti pri hiši ne more biti zadovoljna, ako ne zna dobro kuhati, ako družini postavlja na mizo vedno skoro eno in isto jed v petek in svetek in še to neokusno pripravljeno, neosoljeno, preslano, zasmojeno, napol kuhano, preredko, pregosto itd. Posebno slabo je pri hiši, kjer se gospodinji skoro nikoli peka ne posreči.

           Mnogo nezadovoljnosti je po družinah zlasti na deželi zaradi slabe hrane. Delavci in posli se rajši selijo drugam, kjer najdejo boljšo in tečnejšo hrano.

           Zato je kuhanje velevažno za vsako družino. Kuhanju se morajo privaditi ne le kuharice, ki si s tem služijo svoj kruh, marveč tudi gospodinje na deželi. Prav bi bilo, da bi si vsaka nevesta med drugimi potrebščinami oskrbela tudi »Kuharico«. Ni se bati, da bo potem, ako bere »Kuharico«, kaj več porabila za hrano; nasprotno, ona bo znala vsako stvar dobro porabiti. Stroškov bo imela manj, jedi bodo pa bolj okusne, ako se bo kaj temeljitega naučila glede kuhe.

          Zato skrbni starši dajejo učit svoje hčere tudi kuhanja. Vendar vsako dekle ni tako srečno, da bi imelo tako petične starše; zato treba iskati drugih potov, da se izobrazijo v kuhi.

 

Še kratek utrinek: Slovenska gospodinja (17.03.1912), letnik 8, številka 3. Dosegljivo na: Slovenska gospodinja

 

  1. S. M. Felicita Kalinšek

Slovenska kuharica

Trinajsta izdaja

V Ljubljani, 1956.

SLOVENSKI KNJIŽNI ZAVOD V LJUBLJANI.

Predgovor

            Med opravili domačega gospodinjstva zavzema kuhanje gotovo najbolj važno mesto v vsakdanjem življenju. Naj ima gospodinja še tako lepe lastnosti, naj bo še tako prijazna, ustrežljiva in potrpežljiva, vendar je družina ne bo vzljubila in tudi sama ne bo našla pri hiši zadovoljstva, ako ne bo znala dobro kuhati, ako bo postavljala na mizo skoraj vedno eno in isto jed v petek in svetek in še to neokusno pripravljeno, nesoljeno, preslano, zasmojeno, na pol kuhano, preredko ali pregosto itd. Posebno slabo pa je pri hiši, kjer se gospodinji skoraj nikoli ne posreči peka.

            Kuhanje je velevažno opravilo za vsako družino, zato se mu morajo priučiti ne le kuharice, ki si s tem služijo svoj kruh, marveč tudi gospodinje na deželi. Prav bi bilo, da bi si vsaka nevesta med drugimi potrebščinami oskrbela tudi knjigo »Kuharica«. Po njej se bo z dobro voljo temeljito priučila kuhanju in je zato odveč bojazen, da bo potem kaj več porabila za hrano; nasprotno, znala bo vsako stvar bolje uporabiti. Tako bo imela manj stroškov in okusnejše jedi.

            Skrbni starši dajejo zato svoje hčere učit tudi kuhanja. Vendar ni vsako dekle tako srečno, da bi imelo petične starše; zato je treba iskati drugih potov, da se tudi manj premožne izobrazijo v tem važnem poslu.

 

 

Vir: 

 Naša žena


NI VSE HRANA - KAKO PRAVILNO JESTI?

Datum objave: 07.02.2017

 Michael Pollan

NI VSE HRANA – KAKO PRAVILNO JESTI?

 1. izdaja

V Ljubljani.

Tržič: Učila International, 2010.

  

 1. DEL Kakšno hrano naj jem? (Večinoma rastline)

 

 VIR FOTO

 Meso imejte za začimbo ali hrano za posebne priložnosti.

Str. 71

            Sicer drži, da so vegetarijanci na splošno bolj zdravi kot mesojedi, vendar to ne pomeni, da morate meso povsem umakniti iz svoje prehrane, če ga imate radi. Meso, ki ga ljudje z užitkom jedo že zelo dolgo, je hranljiva hrana, zato predlagam, da jeste večinoma rastline, ne samo rastline. Izkazuje se, da so skoraj vegetarijanci ali »fleksiterijanci«, ljudje, ki meso jedo enkrat ali dvakrat na teden, prav tako zdravi kot vegetarijanci. Toda pri povprečnem Američanu je meso del dveh ali celo treh obrokov vsak dan. Obstajajo dokaz, da več mesa kot uživate, še zlasti rdečega mesa, toliko večje je tveganje, da zbolite za srčno boleznijo ali rakom. Zakaj? Lahko da zaradi nasičenih maščob ali specifičnega tipa proteina v mesu ali preprostega dejstva, da vso to meso s krožnika izrine rastline. Premislite, če bi morda bilo dobro zamenjati velikost običajnih porcij: namesto dobrih dveh dekagramov mesa in dobrega dekagrama zelenjave postrezite dober dekagram govedine in dobra dva dekagrama zelenjave. Thomas Jefferson je imel najbrž prav, ko je priporočal prehrano na osnovi rastlin in uporabo mesa »kot začimbe«.

 

 VIR FOTO

Jejte živali, ki tudi same dobro jedo.

Str. 79

            Prehrana živali, ki jih jemo, močno vpliva na prehransko kakovost in zdravost hrane, ki jo od teh živali dobimo, ne glede na to, ali je to meso, mleko ali jajca. To bi moralo biti jasno kot beli dan, a je resnica, za katero za katero se industrijska prehranska veriga v svojem prizadevanju, da bi proizvedla velikanske količine cenenih živalskih proteinov, rutinsko ne meni. To prizadevanje je spremenilo prehrano večine živali tako, da pogosto uniči njihovo zdravje in zdravost. Živali hranijo z visokoenergijskimi žiti, da hitro rastejo, celo prežvekovalce, ki so ustvarjeni tako, da jedo travo. Vendar so celo živali, namenjene naši prehrani, ki prenesejo žita, mnogo bolj zdrave, če imajo dostop do zelenih rastlin, in izkazalo se je , da enako velja tudi za njihovo meso in jajca. Hrana pridobljena od teh živali, vsebuje veliko bolj zdrave tipe maščob (več omega-3, manj omega-6) kot tudi znatno višje ravni vitaminov in antioksidantov. Iz istega razloga je meso divjačine posebej hranljivo. Na tržnici ali v trgovini je vredno poiskati meso živali, ki so se pasle, in plačati visoko ceno, ki jo običajno ima. 

 


JED NAŠA VSAKDANJA, VČERAJ, DANES, JUTRI

Datum objave: 22.12.2016

Zgodovina hrane je zgodovina človeštva, kuharske knjige so nekoč in danes vplivale in oblikovale »modne trende« na področju prehranjevanja.

Nekaj zanimivosti lahko preberete tukaj. Ali pa najdete kakšen nasvet v spodnjem besedilu dveh starih kuharskih knjig. 

Magdalene Pleiweisove

Slovenska kuharica

Šesti natis

Izpopolnila in predelala

1. M. Felicita Kalinšek

Šolska sestra in učiteljica na »Gospodinjski šoli«

V Ljubljani, 1912.

Založila Katoliška Bukvarna.

Natisnila Katoliška Tiskarna.

Enaintrideseti oddelek.

Serviranje

Kaka bodi obednica. (str. 524)

 

Obednica bodi predvsem zelo svetla in snažna. Ob stenah se postavijo manjše skupine cvetlic, najboljše širokoliste eksotične rastline. Ob steni, v bližini jedilne mize, poišči pripraven prostor manjšim mizicam, na katerih stoje razni kompoti, torte itd., pripravljene, da se svoječasno z njimi postreže. Skrbeti je tudi za zadostno razsvetljavo.

V prejšnjih časih so se ponajveč vporabljale okrogle, dandanes so bolj v navadi podolgovate mize, postavljene v obliki podkve.

Paziti je zlasti na to, da gostje ne sedijo v gneči, kar bi jih tekom pojedine lahko spravilo ob dobro voljo; pa tudi preveč prostora ne sme ostajati med posameznimi kuverti, da bodo gostje mogli udobno občevati med seboj. Ponavadi se računa za eno osebo 65-75 cm; na takem prostoru sedi gost precej zložno in mu nič ne ovira prostega gibanja.

Obednice morajo biti dobro prezračene. Imeti morajo zadostno temperaturo; pozimi 15-17°C.

1. S. M. Felicita Kalinšek

Slovenska kuharica

Trinajsta izdaja

V Ljubljani, 1956.

SLOVENSKI KNJIŽNI ZAVOD V LJUBLJANI.

Enaintrideseti oddelek.

Serviranje

Obednica. (str. 632)

 

Obednica bodi predvsem svetla in snažna. Ob steni, v bližini jedilne mize, poišči pripraven prostor manjšim mizicam, na katerih je postavljena posoda in pribor za izmenjavanje, kruh, sadje in drugo. Skrbi tudi za zadostno razsvetljavo.

Mize so okrogle, kvadratne in pravokotne, postavljene v obliki podkve ali črke T.

Paziti je, da gostje ne sedijo v gneči, kar bi jih med obedom lahko spravilo ob dobro voljo; pa tudi preveč prostora ne sme obstajati med posameznimi pogrinjki, da bodo gostje mogli udobno občevati med seboj. Po navadi se računa za eno osebo med 70 do 80 cm.

Obednice morajo biti dobro prezračene. Imeti morajo zadostno temperaturo; pozimi 15 do 17°C. 


NI VSE HRANA – KAKO PRAVILNO JESTI?

Datum objave: 06.11.2016

Michael Pollan

NI VSE HRANA – KAKO PRAVILNO JESTI?

 1. izdaja

V Ljubljani.

Tržič: Učila International, 2010.

PDF dokument

1. DEL Kaj naj jem? (Jejte hrano)

 

Jejte hrano, narejeno iz sestavin, ki si jih znate predstavljati v njihovem surovem stanju ali kako rastejo v naravi.

Str. 49

            Preberite sestavine na embalaži piškotov Twinkies ali ocvrtih krompirjevih lističev Pringels in si predstavljajte, kako so te sestavine videti surove ali na kraju, kjer rastejo. To ni mogoče. To pravilo bo mnogim kemikalijam in hrani podobnim snovem preprečilo vstop v vašo prehrano.

 

 

Izognite se samopostrežnim trgovinam, kadarkoli se lahko.

Str. 51

            Na kmečki tržnici ne boste našli enega samega izdelka s koruznim sirupom z visoko vsebnostjo fruktoze. Tam prav tako ne boste našli dovršeno predelanih živil, ne embalaže z dolgimi seznami neizgovorljivih sestavin in vprašljivimi zdravstvenimi trditvami, ničesar, kar je mogoče pripraviti zgolj v mikrovalovni pečici in, kar je morda najbolje pri tem, nikakršne stare hrane iz oddaljenih krajev. Našli pa boste svežo naravno hrano, ki je obrana na vrhuncu svojega okusa in prehranske vrednosti – torej natančno takšno, da bi jo vaša prababica ali celo vaši neolitski predniki z lahkoto prepoznali kot hrano. Takšna hrana je živa in sčasoma začne gniti.

 

 

 

Jejte samo hrano, ki so jo skuhali ljudje.

Str. 55

            Če boste pustili, da za vas kuhajo drugi, boste veliko na boljšem, če bodo to drugi ljudje in ne korporacije. Industrijski živilski obrati na splošno kuhajo z veliko preveč soli, maščobe in sladkorja, pa tudi konzervansov, barvil in ostalih bioloških novosti. Prizadevajo si tudi za nesmrtnost svojih izdelkov. Pomnite: čeprav so profesionalni kuharji ljudje, tudi oni pogosto kuhajo z velikimi količinami soli, maščobe in sladkorja, zato imejte obrok v restavraciji za posebno priložnost.


JED NAŠA VSAKDANJA, VČERAJ, DANES, JUTRI

Datum objave: 05.09.2016

Zgodovina hrane je zgodovina človeštva, kuharske knjige so nekoč in danes vplivale in oblikovale »modne trende« na področju prehranjevanja.

http://www.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/uzitna-zgodovina-clovestva.html#

 

Magdalene Pleiweisove

Slovenska kuharica

Šesti natis
Izpopolnila in predelala
M. Felicita Kalinšek
Šolska sestra in učiteljica na »Gospodinjski šoli«
V Ljubljani, 1912.
Založila Katoliška Bukvarna.
Natisnila Katoliška Tiskarna.
Enaintrideseti oddelek.

Jedilni listi.

Navadno kosilo.

Meseca septembra.

1. Jajčna kaša v juhi.

Govedina z nadevanimi kumarami in zabeljenim malim ohrovtom.

Priželjčeva pašteta s kaperno polivko.

Pečene jerebice s solato.

Punčeva torta. - Grozdje. – Črna kava.

2. Jetrni riž v juhi.

Ribja solata z zeliščno polivko.

Srnin hrbet s krompirjevo polento in nadevano kumaro.

Ocvrti možgani s špinačo.

Pečene race s solato.

Piškotni zvitek in beljakovo pecivo. – Grozdje.

3. Jajčni rezanci v rumeni juhi.

Razsoljeni jezik z nastrganim hrenom in gorčico.

Govedina, obložena z nadevanimi paradižnicami in pečenim krompirjem. Kumarična polivka.

Pečeni piščanci z mešano solato.

Pecivo, posladkorjeni mandeljni

Za postni dan

č) Koreninina juha

Postrvi z ribjim aspikom.

Pražene gobe s posajenimi jajci.

Pečen menek[1] s solato.

Zmrznjeni cebra-krem s pecivom. – Sir.

Črna kava.

 

M. Felicita Kalinšek

Slovenska kuharica

Trinajsta izdaja
V Ljubljani, 1956.
SLOVENSKI KNJIŽNI ZAVOD V LJUBLJANI.
Enaintrideseti oddelek.

Navadno kosilo.

September.

1. Jajčna kaša v juhi.

Govedina, nadeti paradižniki, prtliški krompir.

Pečena jabolka s snegom.

2. Jetrni riž v juhi.

Pečena raca, pražen riž.

Sadje.

3. Rezanci v obarni juhi.

Ocvrta jetra, krompirjeva polenta, jajčni hren.

4. Koreninska juha z rižem.

Pražene gobe s posajenimi jajci.

Grozdje.

 

[1] Menek je hladnovodna riba, ki prebiva v velikih rekah in globokih jezerih Amerike, Evrope in Azije in to v območju med 40º in 70º severne geografske širine. Najdemo ga na globini od 1-700 m in v temperaturnem območju vode od 4-18 º C. Predvsem je vezan na bentos (dno) kjer se zadržuje med rastlinjem, koreninami ali kamenjem, vir: http://www.ribiska-druzina-brezice.si/index.php?display=podatki-ribje-vrste


NI VSE HRANA – KAKO PRAVILNO JESTI? Michael Pollan

Datum objave: 28.07.2016

O KNJIGI: Michael Pollan NI VSE HRANA – KAKO PRAVILNO JESTI?

Izogibajte se hrani, ki se pretvarja, da je nekaj, kar ni.

Str. 41

Ponaredek masla – znan tudi kot margarina – je klasičen primer. Za izdelavo nečesa takšnega, kot je sirni namaz brez maščobe, ki ne vsebuje ne smetane ne sira, je potrebna skrajna stopnja predelave živila. Takšni izdelki bi morali biti označeni kot ponaredki in treba se jim je izogibati. Enako pravilo velja za neprave vrste mesa na osnovi soje, umetna sladila, umetne maščobe ter škrobe.

 

Izogibajte se živilom, ki jih oglašujejo na televiziji.

Str. 43

            Tržniki hrane spretno obvladajo spreminjanje kritik njihovih izdelkov – in pravil, kakršno je to – v nove načine prodaje malenkostno predrugačenih enakih predelanih živil. Te preprosto preoblikujejo (da vsebujejo malo maščobe ali manj sestavin, so brez fruktoznega sirupa s fruktozo ali transmaščob) in jih nato hvalijo, kako zdravi so, ne glede na to, ali je hvaljenje relevantno ali ne. Najbolje se boste takšnemu marketinškemu početju izognili, če ne upoštevate oglaševanja. Samo največji proizvajalci hrane si lahko privoščijo oglaševanje na televiziji: v več kot dveh tretjinah oglasov za hrano se oglašuje predelana hrana (in alkohol). Če se torej izognete izdelkom z velikimi proračuni za oglaševanje, se boste samodejno izognili užitnim, hrani podobnim snovem. Kar zadeva 5 odstotkov oglasov za hrano, ki predstavljajo naravna živila, vam bo, upam zdrava pamet preprečila, da jih vržete v isti koš – to so izjeme, ki potrjujejo pravilo.

            Varljive zdravstvene trditve in pomanjkljiva prehranska znanost so iz samopostrežnih trgovin naredile izrazito zahrbtna mesta, če iščete pravo hrano, kot kažeta naslednji dve pravili.

 

Nakupujte na obrobju trgovin in se izogibajte sredini.

Str. 45

            V večini velikih samopostrežnih trgovin je razporeditev izdelkov enaka: predelani prehranski izdelki prevladujejo vzdolž osrednjih hodnikov, police z večino sveže hrane – mlečnimi izdelki, pridelki, mesom in ribami – pa so ob straneh. Če se držite zunanjih hodnikov trgovine, imate več možnosti, da bo v vašem vozičku pristala prava hrana. Strategija pa ni povsem varna, saj so se snovi, kot je koruzni sirup z visoko vsebnostjo fruktoze, splazile v hladilnik z mlečnimi izdelki pod krinko jogurtov z okusi in podobnega.

 

Jejte samo hrano, ki se sčasoma pokvari.

Str. 47

            Kaj pomeni, da se hrana »pokvari«? Običajno to pomeni, da so glive, bakterije, insekti ali glodavci do nje prišli prej kot mi. Predelovanje hrane se je začelo kot način podaljševanje roka trajanja hrane tako, da se jo je zaščitilo pred temi tekmeci. To proizvajalci pogosto dosežejo tako, da hrano naredijo manj privlačno zanje – iz nje odstranijo hranila, ki privlačijo tekmece, ali druga hranila, ki lahko postanejo žarka, kot so omega-3 maščobne kisline. Bolj kot je hrana predelana , daljši rok trajanja ima in je manj hranljiva. Prava hrana je živa in zato naj bi sčasoma začela propadati. >(To pravilo ima nekaj izjem: na primer, rok trajanja medu je praktično neomejen.) Pomnite: večina nesmrtnih hrani podobnih užitnih snovi je razporejenih vzdolž sredinskih hodnikov trgovine.


KAJ NAJ JEM?

Datum objave: 01.07.2016

Michael Pollan

NI VSE HRANA – KAKO PRAVILNO JESTI?

 1. izdaja

V Ljubljani, 1956.

Tržič: Učila International, 2010.

 

1. DEL Kaj naj jem? (Jejte hrano)

 

(foto vir: http://superbcook.com/cookspiration/15-masterpieces-of-food-photography)

Izogibajte se prehranskim izdelkom s sestavinami, ki jih noben običajen človek ne bi hranil doma

Str. 27

Etoksirani digleceridi? Celuloza? Guma ksantan? Kalcijev propionat? Amonijev sulfat? Če s temi snovmi ne bi kuhali sami, zakaj bi potem pustili, da z njimi za vas kuhajo drugi? Paket kemije prehranskih strokovnjakov je namenjen podaljševanju roka uporabnosti, stari hrani daje bolj svež in privlačnejši videz in povzroči, da več pojeste. Ne glede na to, ali so kateri od teh dodatkov dokazano nevarni za vaše zdravje, jih ljudje uživajo zelo dolgo, zato je najbolje, da se jim izognemo.

 

(foto vir: http://www.bodieko.si/uporaba-zdravstvenih-trditev-na-zivilih-se-bolj-zaostrena)

Izogibajte se živilom z zdravstvenimi trditvami.

Str. 37

            To zveni nelogično, vendar pomislite: za izdelek, ki nosi zdravstveno trditev, moraš najprej imeti embalažo, kar takoj nakazuje, da je verjetneje, da je hrana v njej predelana kot pa da je v naravni obliki. Poleg tega imajo le veliki proizvajalci hrane potrebna sredstva, da pridobijo zdravstvene trditve, ki jih potrdijo pristojni uradi za živila in zdravila, in jih potem raztrobijo svetu. Na splošno velja, da imajo izdelki sodobne prehranske znanosti najsmelejše zdravstvene trditve, ki pogosto temeljijo na pomanjkljivi in pogosto škodljivi znanosti. Ne pozabite, da se je za margarino, eno prvih industrijskih živil, za katero so trdili, da je bolj zdrava kot tradicionalno živilo, ki ga je nadomestila, izkazalo, da vsebuje transmaščobe, ki pri ljudeh povzročajo srčne napade. Najbolj zdrava hrana v samopostrežni trgovini – sveži pridelki – se ne hvali s svojim zdravim značajem, ker proizvajalci nimajo ne sredstev ne embalaže. Vendar ne mislite, da krompirjev molk pomeni, da nima povedati nič pametnega o vašem zdravju.

 

 

(foto vir: http://activelifestyleblog.blogspot.si/)

Izogibajte se živilom z izrazi lahek (light), z malo maščobe (low-fat), ali brez maščobe (non-fat)  v imenu.

Str. 39

            Štirideset let trajajoča kampanja, v kateri se je ustvarilo različico tradicionalnih živil z manj maščobe, je bila zmota: Američani so se z izdelki z malo maščobe zredili. Zakaj? Ker odstranitev maščobe iz živil teh ne naredi neredilnih. Zredite se lahko tudi od ogljikovih hidratov in številnim izdelkom z malo ali brez maščobe povečajo količino sladkorja, da nadomestijo izgubo okusa. Tudi z demoniziranjem enega hranila – maščobe – neizogibno damo prosto pot drugemu, predvidoma »dobremu« - v tem primeru ogljikovim hidratom – in potem uživamo preveč teh. Odkar se je v Ameriki v 70. letih minulega stoletja začela kampanja z živili z manj maščobe, so Američani pravzaprav pojedli več kot 500 dodatnih kalorij na dan, večinoma v obliki prečiščenih ogljikovih hidratov, kakršen je sladkor. Posledica: povprečen moški v Ameriki je danes 7.7 kg težji in povprečna ženska 8,6 kg težja kot v poznih 70. letih. Bolje bo, če zmerno jeste prava živila, kot da pretiravate z »lahkimi« živili, močno obteženimi s sladkorji in soljo.

 

Nekaj o knjigi

Knjiga ima poleg uvoda tri poglavja:

 • DEL Kaj naj jem? (Jejte hrano)

Prvo poglavje je zasnovano tako, da vam pomaga jesti hrano, kar je v moderni samopostrežni trgovini zahtevnejši izziv, kot si mislite. Ta pravila nudijo rešeta ali filtre, s katerimi boste pravo hrano razločili od užitnih hrani podobnih snovi, ki se jim želite izogniti.

 • DEL Kakšno hrano naj jem? (Večinoma rastline)

Drugo poglavje s podnaslovom Večinoma rastline ponuja pravila, kako izbrati med pravo hrano.

 • DEL Kako naj jem? (Ne preveč)

Tretje poglavje s podnaslovom Ne preveč pa bolj kot o tem, kaj jesti, govori o tem kako jesti, in ponuja vrsto načel, s katerimi se priučite preprostih vsakdanjih navad, ki bodo pripomogle, da boste jedli zmerno in bolj uživali.

Vsebino knjige (ne čisto v celoti) vam bomo posredovali na naših spletnih straneh, vabimo vas na skupno branje.

Najprej vas vabimo na branje posameznih poglavij iz prvega dela knjige.

 

 


NI VSE HRANA - KAKO PRAVILNO JESTI?

Datum objave: 30.05.2016

Michael Pollan

NI VSE HRANA – KAKO PRAVILNO JESTI?

 1. izdaja

V Ljubljani, 1956.

Tržič: Učila International, 2010.

 

Uvod, str. 9

Prehranjevanje je v našem času postalo zapleteno – po mojem mnenju po nepotrebnem. K »po nepotrebnem« se bom takoj vrnil, a najprej pomislite na kompleksnost, ki dandanes spremlja to najosnovnejšo človeško aktivnost. Večina se nas zanaša na strokovnjake te ali one vrste, da nam povedo, kako naj jemo – na zdravnike in knjige o dietah, medijske prispevke o zadnjih ugotovitvah v prehranski znanosti, vladna opozorila in vedno večje število zdravstvenih trditev na embalaži živil. Morda se na te strokovne nasvete ne odzivamo vedno, a v naših  glavah odzvanjajo vsakič, ko naročimo jed iz jedilnega lista ali potiskamo voziček po hodniku samopostrežne trgovine. V naših glavah dandanes domuje tudi osupljivo velika količina biokemije. Kako nenavadno je, da je vsak vsaj bežno seznanjen z besedami, kot so anti-oksidant, nasičena maščoba, omega-3 maščobne kisline, ogljikovi hidrati, polifenoli, folna kislina, gluten in probiotiki. Prišli smo do točke, ko ne vidimo več hrane, temveč pogledamo naravnost skoznjo do hranil (dobrih in slabih), ki jih vsebuje, in seveda do kalorij – vseh teh nevidnih lastnosti v naši hrani, ki naj bi, če jih prav razumemo, hranile skrivnost do ustreznega prehranjevanje.

Kljub vsej tej znanstveni in psevdoznanstveni prehranski prtljagi, ki smo si jo naložili v zadnjih letih, pa še vedno ne vemo, kaj naj bi jedli. Bi nas morale bolj skrbeti maščobe ali ogljikovi hidrati? Kaj pa »dobre« maščobe? Ali »slabi« ogljikovi hidrat, kot je koruzni sirup z visoko vsebnostjo glukoze? V kolikšni meri nas mora skrbeti gluten? Kaj je z umetnimi sladili? Ali je res, da bodo te žitarice za zajtrk izboljšale osredotočenost mojega sina v šoli, tiste druge pa me zaščitile pred kapjo? In kdaj je uživanje skodelice žitaric za zajtrk postalo terapevtski postopek?

Pred nekaj leti, ko sem se počutil prav tako zmeden kot vsi drugi, sem se odločil, da pridem do dna preprostemu vprašanju: Kaj naj bi jedel? Kaj res vemo o povezavah med našo prehrano in našim zdravjem? Nisem prehranski strokovnjak ali znanstvenik, samo radoveden novinar, ki upa, da bo odgovoril na nezapleteno vprašanje o sebi in svoji družini.

Ko se lotim takšnih raziskav, v večini primerov hitro postane jasno, da so zadeve veliko bolj zapleten in dvoumne – za nekaj odtenkov bolj sive -, kot sem mislil na začetku. Tokrat ni bilo tako. Globlje kot sem se spuščal v zmedeno in zmedo ustvarjajočo goščavo prehranske znanosti, pregledoval dolgotrajne vojne maščob proti ogljikovim hidratom, vlakninske spopade in burne o prehranskih dopolnilih, toliko preprostejša je postopoma postala slika. Spoznal sem, da v bistvu znanost o prehrani ve veliko manj, kot bi pričakovali – da je prehranska znanost pravzaprav, če se izrazim prijazno, zelo mlada znanost. Še vedno skuša ugotoviti, kaj se zgodi v tvojem telesu, ko srkaš gazirano pijačo, ali kaj se dogaja globoko v duši korenčka, da je tako koristen zate, ali zakaj imaš toliko nevronov – možganskih celic – v želodcu. Tema je privlačna in povsem mogoče je, da bo to področje nekega dne dalo dokončne odgovore na prehranska vprašanja, ki nas zanimajo, a, kot vam bodo nutricionisti sami povedali, še niso tako daleč. Niti blizu teh dognanj še niso. Prehranska znanost, ki se je konec koncev začela pred manj kot 200 leti, je danes na stopnji, kjer je bila kirurgija leta 1650 – zelo obljubljajoče in zanimivo za gledat, vendar, ali bi bili pripravljeni pustiti, da vas operirajo? Jaz bom še malo počakal.

Medtem ko sem odkrival kopico stvari, ki jih o prehrani ne vemo, sem izvedel tudi nekaj zelo pomembnih stvari, ki jih o hrani in zdravju vemo. To sem imel v mislih, ko sem rekel, da je slika postajala preprostejša, kolikor globlje sem šel.

 

 1. DEL Kaj naj jem? (Jejte hrano)

Str. 21

Pravila v tem poglavju vam bodo pomagala razlikovati pravo hrano – rastline, živali in gobe, ki jih ljudje uživajo dolge generacije – od močno predelanih izdelkov med modernimi živili, ki vedno bolj vladajo trgu živil in prehrani. Vsako pravilo predlaga drugačen filter za to ločevanje, vendar imajo vsa skupen cilj – preprečiti, da bi nezdrave stvari pristale v vašem nakupovalnem vozičku.

 

Jejte hrano

Str. 23

To je dandanes laže reči kot storiti, še posebej ob tem, ko samopostrežne trgovine vsako leto preplavi sedemnajst tisoč novih izdelkov (podatek velja za ZDA, op. prev.), ki tekmujejo za vaš denar. A večina teh izdelkov ne zasluži imena hrana. Sam jim pravim užitne, hrani podobne snovi. To s o močno predelane mešanice, ki jih ustvarijo prehranski znanstveniki in jih v glavnem tvorijo sestavine, pridobljene iz koruze in soje, ki jih noben normalen človek ne hrani doma, in vsebujejo kemične dodatke, s katerimi človeško telo ni dolgo seznanjeno. Dandanes velik del izziva kakovostnega prehranjevanja izhaja iz teg, da znamo izbrati pravo hrano in se izogniti tem industrijskim novostim.

 

Ne jejte ničesar,

česar vaša prababica ne bi

prepoznala kot hrano.

Str. 25

Predstavljajte si, kako z vašo prababico (ali babico, odvisno od vaše starosti) stopate po hodnikih velike samopostrežne trgovine. Skupaj stojita pred vitrino z mlečnimi izdelki. V roko vzame Go-GURT, jogurt za na pot v tubi, in nima pojma, kaj bi ta plastični valj barvnega želeja z okusom lahko bil. Je to hrana ali zobna pasta? V samopostrežnih trgovinah je danes tisoče hrani podobnih snovi, ki jih naši predniki preprosto ne bi prepoznali kot hrano. Razlogov, zakaj se izogniti uživanju teh zapletenih prehranskih izdelkov je veliko in presegajo razne kemične dodatke in derivate iz koruze in soje, ki jih vsebujejo, ali plastično embalažo, v katero so značilno zapakirani in ki je kdaj lahko tudi strupena. Dandanes se hrana predeluje na načine, da nas s pritiskanjem na evolucijske gumbe – našo prirojeno nagnjenost do sladkega, mastnega in slanega – pripravi do tega, da več kupujemo in več jemo. Te okuse je v naravi težko najti, prehranski znanstveniki pa jih z lahkoto izdelajo; posledično predelovanje hrane povzroči, da pojemo veliko več teh redkosti, kot je za nas dobro. Pravilo o prababici vam bo pomagalo, da večina takšnih izdelkov ne bo zašla v vaš nakupovalni voziček.

            Opomba: če je bila vaša prababica grozna kuharica ali grozen jedec, jo lahko nadomestite z babico koga drugega – sicilijanska ali francoska se obneseta še posebej dobro.

Naslednjih nekaj pravil nadgrajuje to strategijo z nasveti, kako krmariti po varljivi pokrajini etiket s sestavinami.

 

Nekaj o knjigi

Knjiga ima poleg uvoda tri poglavja:

 • DEL Kaj naj jem? (Jejte hrano)

Prvo poglavje je zasnovano tako, da vam pomaga jesti hrano, kar je v moderni samopostrežni trgovini zahtevnejši izziv, kot si mislite. Ta pravila nudijo rešeta ali filtre, s katerimi boste pravo hrano razločili od užitnih hrani podobnih snovi, ki se jim želite izogniti.

 • DEL Kakšno hrano naj jem? (Večinoma rastline)

Drugo poglavje s podnaslovom Večinoma rastline ponuja pravila, kako izbrati med pravo hrano.

 • DEL Kako naj jem? (Ne preveč)

Tretje poglavje s podnaslovom Ne preveč pa bolj kot o tem, kaj jesti, govori o tem kako jesti, in ponuja vrsto načel, s katerimi se priučite preprostih vsakdanjih navad, ki bodo pripomogle, da boste jedli zmerno in bolj uživali.

Vsebino knjige (ne čisto v celoti) vam bomo posredovali na naših spletnih straneh, vabimo vas na skupno branje.

 

 


JED NAŠA VSAKDANJA, VČERAJ, DANES, JUTRI

Datum objave: 20.04.2016

Zgodovina hrane je zgodovina človeštva, kuharske knjige so nekoč in danes vplivale in oblikovale »modne trende« na področju prehranjevanja.

(VIR: http://www.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/uzitna-zgodovina-clovestva.html#)

 

Magdalene Pleiweisove

Slovenska kuharica

Šesti natis

Izpopolnila in predelala

M. Felicita Kalinšek

Šolska sestra in učiteljica na »Gospodinjski šoli«

V Ljubljani, 1912.

Založila Katoliška Bukvarna.

Natisnila Katoliška Tiskarna.

 

 

Prvi oddelek.

Juhe.

Mesne juhe.

 1. Navadna juha 

(stran 44)

V 3 l mrzle vode deni 1 kg govejega mesa, nekaj rahlih kosti in govejih jeter ter prideni, ko juha zavre, koreninico peteršilja, korenja, košček zelene in košček pora. Vse to naj bo ostrgano, oprano in prerezano. Lehko še prideneš ½ lističa lorberja, nekaj zrnec popra in prav malo muškatnega cveta. Juho pokrij in jo pusti vreti dve do tri ure, a nikdar dalje časa. Pene poberi, preden deneš v juho zelenjavo. Okusnejša pa bo juha, ako vre s penami vred, ker te itak padejo na dno. Preden juho cediš, pusti jo kakih pet minut mirno stati, ne da bi vrela. – Ako hočeš imeti dobro goveje meso, potolci ga z lesenim kladivom, ovij ga trdno z vrvico in ga deni kuhat v vrelo vodo, a juha bo na ta način slabša.

 

 

 M. Felicita Kalinšek

Slovenska kuharica

Trinajsta izdaja

V Ljubljani, 1956.

SLOVENSKI KNJIŽNI ZAVOD V LJUBLJANI.

 Navadna juha.

(stran 71)

3 l vode, 3 dkg soli, 5 dkg jeter, polovica korenčka, koren peteršilja, kos zelene, nekaj zrn popra, drobec muškatovega cveta, košček pora, pol čebule, 1 1/4 kg govedine s kostmi. Ostrgano, oprano in prerezano jušno zelenjad daj v vodo, prideni kosti, jetra in meso, ki si ga naglo oprala. Brž ko je meso zavrelo, potegni lonec h kraju štedilnika in pokrito počasi kuhaj 2-3 ure. Preden juho cediš, naj nekaj minut mirno stoji, da se sčisti. Ako hočeš imeti dobro meso, ga daj kuhat v vrelo vodo. Prej ga potolci in ovij z vrvico. Juha bo slabša. Dobra bo juha in meso, če daš kosti in jetra v mrzlo vodo, meso pa v vročo. K jušni zelenjavi prištevamo tudi po krajevnem okusu paradižnik, liste ohrovta, zeleno stročje graha itd.


Prehranska piramida

Datum objave: 20.04.2016

Prehranska piramida je slikovni prikaz izbora in količine živil, ki naj jih jemo vsak dan. Z upoštevanjem prehranske piramide naj bi zmanjšali tveganje za kronične bolezni in izboljšali splošno zdravje prebivalstva. Govorimo o prehranski piramidi, ki so jo pripravili in prvič predstavili pred približno 20 leti pod okriljem ameriškega USDA (United States Department of Agriculture). Leta 2005 je bila klasična prehranska piramida umaknjena in nadomestila jo je precej spremenjena MyPyramid, ki v sebi nosi pomembno sporočilo: za zdrav organizem je potrebno ravnotežje med prehrano in telesno aktivnostjo.

ENA ENOTA kateregakoli živila v isti skupini vsebuje podobne količine ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob in energije. Ker so energijske in hranilne vrednosti ene enote živila iz posamezne skupine živil približno enake, se lahko vsako živilo v skupini zamenja s katerimkoli živilom v tej skupini.

Ena enota živila je:

 • pol kosa kruha, en košček prepečenca, en srednje velik krompir, ena velika žlica riža,…
 • ena skodelica mleka, en lonček jogurta,
 • dve-tri rezini šunke, pol manjšega govejega zrezka (35 g), pol srednje velike ribe (50g),…
 • pol rezine sira, eno jajce, pol para hrenovke, en trikotnik topljenega sira,…
 • ena velika žlica in pol fižola, …
 • ena pomaranča, tri marelice, trije mali plodovi kivija, ena hruška,…
 • ena velika žlica lešnikov, ena čajna žlička olja,…
 • dve veliki žlici medu, ena sadno žitna rezina, dva koščka mlečne čokolade,….

 

Klasična Prehranska piramida do leta 2005

 

 

Piramido so leta 2005 obrnili na bok in dodali stopnice, ki ponazarjajo pomen fizične aktivnosti pri zdravem načinu življenja. Skupine živil so ostale v enakem razmerju, količina zaužitih živil pa je odvisna od stopnje fizične aktivnosti.

 

Obrnjena (osebna) prehranska piramida po letu 2005

 

V Sloveniji pri promociji zdrave prehrane uporabljamo prehransko piramido, ki temelji na načelih zdravega prehranjevanja Svetovne zdravstvene organizacije (v nadaljevanju SZO) oziroma CINDI (program za obvladovanje kroničnih nenalezljivih bolezni, ki deluje v sklopu SZO).Glede na to, da se znanstvena dognanja glede prehrane človeka spreminjajo se posledično spremenijo tudi prehranske smernice in orodja za ponazoritev zdrave prehrane (npr. piramida). Skladno z navedenim so tudi strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje oblikovali novo prehransko piramido.

 

Nova prehranska piramida v Sloveniji

 

 Nova prehranska piramida v Sloveniji

Kakšne so novosti nove prehranske piramide?

Ključna sprememba nove prehranske piramide je zagotovo ta, da vsebuje vidik telesne dejavnosti za zdravje. Gibanje in prehrana gresta z roko v roki saj ustrezno razmerje enega in drugega pomembno vpliva na vzdrževanje zdrave telesne mase. Gibanje je v novi piramidi uvrščeno čisto na dnu, kar pomeni, da ga moramo izvajati vsaj 150 minut/teden oziroma 5-krat na teden po pol ure v zmerni obliki (hitra hoja, lahkotno kolesarjenje, počasno plavanje …) ali vsaj 75 minut/teden v intenzivni obliki (tek, hoja po stopnicah, aerobika, tenis …). Gibanju v piramidi sledi uživanje priporočenih količin tekočine. Sprememba nove prehranske piramide je tudi ta, da se skupina živil sadja in zelenjave pomakne za eno stopnjo nižje od ogljikohidratnih (škrobnih) živil, saj ugotavljamo, da predvsem zelenjave, kot vira zaščitnih snovi in prehranske vlaknine, v Sloveniji zaužijemo premalo. Pomemben premik je bil narejen tudi pri uporabi kakovostnih maščob (npr. oljčnega olja) in maščobnih živil (semena, oreški …), ki se po novem seli iz najvišjega dela piramide za eno stopnjo nižje. V vrhu piramide ostajajo tako izključno živila, ki so vir dodanega sladkorja (slaščice, sladke pijače, konditorski izdelki …) in umetnih dodatkov.

Pravilna uporaba prehranske piramide

Pri ponazarjanju prehranske piramide pogosto ugotavljamo, da si ljudje različno predstavljamo prehranjevanje po tej metodi. Piramida ne želi ponazoriti, da je treba nekaterih živil, ki so uvrščena v spodnji del zaužiti v velikih količinah, temveč to, da jih po pogostnosti vključujemo v našo uravnoteženo prehrano večkrat, kot tista, ki se nahajajo v samem vrhu piramide. Pomembno je tudi dodati, da je prehranjevanje po metodi prehranske piramide ustrezno za odrasle osebe oziroma za zdrave posameznike od 2 leta starosti naprej.

Vir:

http://solskilonec.si/?page_id=2308

http://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/splosno/94-smernice-zdrave-prehrane.html

                                                                                              Pripravila: Jelka Golob