AKTUALNO
Novice
Dogodki
Obvestila

Obisk harmonikaša Petra

Datum objave: 14.01.2020

Danes, 14. 1. 2020, je oddelek Kapljica in Zarja obiskal Peter Vidmar, učitelj harmonike.


Predstavil nam je razlike med diatonično in klavirsko harmoniko, skupaj smo zapeli nekaj pesmi in se
zavrteli ob zvokih narodne in zabavne glasbe.


Hvala, ker ste si vzeli čas za...

Datum objave: 23.12.2019

... druženje in čarobnost. 

Prireditev je uspela, bilo nam je lepo in bilo je čarobno. Seveda nič od tega ne bi bilo brez otrok in vas, staršev, starih staršev in vseh, ki ste si vzeli čas in prišli v naš pravljični vrt. 

Hvala tudi za vse prostovoljne prispevke. Z izkupičkom bomo obogatili naše delo na način, da bo imelo učinek za vse otroke. 

 

Želimo vam lepe praznike!

Kolektiv vrtca Zarja


Novoletni ples

Datum objave: 20.12.2019

Zadnji še čisto pravi delovni dan letos smo namenili zabavi, glasbi in plesu. Ob prazničnih melodijah smo se zazibali vsi, od najmlajših do najstarejših, strokovni delavci všteti. 

Zdaj se bomo počasi razbežali na različne konce in kraje, zopet se v polni zasedbi srečamo prihodnje leto.

Do takrat bodite lepo.


Predstava Palčič (J. Donaldson) in obisk dedka Mraza

Datum objave: 19.12.2019

Danes je bilo v vrtcu pravo praznično vzdušje.

Vsi otroci so si ogledali predstavo z naslovom Palčič (J. Donaldson), ki so jo pripravili naši strokovni delavci. Zaigrali so jo kar dvakrat, da so si jo lahko ogledali prav vsi otroci. Po končani predstavi pa je otroke obiskal in obdaroval dedek Mraz. Očitno smo bili tudi to leto pridni, saj je s seboj prinesel zvrhan koš igrač.

Prav lepo je, ko v vrtcu nastopi praznični decembrski čas... le malo snega pogrešamo! :)


Novoletno voščilo

Datum objave: 18.12.2019

Spoštovani starši, cenjeni sodelavci!

 

V teh predprazničnih dneh upočasnite korak, četudi drugi hitijo. Vzemite si čas za pravljico, sanjarjenje, igro. Podarite nasmeh mimoidočemu in se z bližnjimi smejte na ves glas. Poiščite zadovoljstvo v majhnih in preprostih rečeh. Včasih zamižite na eno oko, poskusite razumeti, odpustiti in predvsem ljubiti.

Dragi otroci, vi vse prej našteto že znate. V prihajajočem letu pomagajte odraslim najti otroka v sebi. Vsak dan znova.

 

Darja Verbič

Direktorica vrtca Zarja


Z DNEM 13.12.2019 UKINJENA ŠTEVILKA

Datum objave: 12.12.2019

Spoštovani,

 

obveščamo vas, da je z dnem 13.12.2019 mobilna številka 040 166 840 ukinjena.

 

Nova številka za obveščanje je 040 773 103.

Hvala za razumevanje!


OKRAŠEVANJE SMREČIC NA GLAVNEM TRGU

Datum objave: 10.12.2019

Danes smo se otroci iz oddelkov Žarek in Kapljica z avtobusom odpeljali na okrasitev postavljenih smrečic na Glavnem trgu. S seboj smo odnesli lesene okraske, ki so nastajali v oddelkih našega vrtca. Skupaj z otroki iz ostalih vrtcev v Kamniku smo z okrasitvijo pričarali praznično vzdušja v centru mesta.

Strokovne delavke vrtca se zahvaljujemo očku, ki nam je prijazno priskočil na pomoč ter nam pripravil lesene osnove za izdelavo okraskov.

Lepo vabljeni, da si vzamete čas in se sprehodite po Glavnem trgu!

 


Vzamem si čas za... decembrsko dogajanje v našem vrtcu

Datum objave: 03.12.2019


Vpliv vrstnikov - kuharsko branje

Datum objave: 02.12.2019

Anja Podlesek (ur.)

Otrok tega noče jesti – kaj pa zdaj?

Senzorni pristop k vzgoji za zdravo prehranjevanje

Prva izdaja

Ljubljana: Univerza v Ljubljani Filozofska fakulteta, 2015

 (Tina Pirc in Anja Podlesek)

(str. 43-45)

Vpliv vrstnikov

Pomembnost staršev oz. skrbnikov in sorojencev pri preseganju prehrambne neofobije v otroštvu se postopno zmanjšuje. Njihovo vlogo prevzamejo prijatelji in druge osebe, ki se zdijo otrokom oz. mladostnikom pomembne.

Na vprašanje, kakšni so vplivi vrstnikov na prehranske preference otrok, raziskave ne dajejo enoznačnega odgovora. Tako so v raziskavi K. W Cullen, Baranowskega, Rittenberryja in N. Olvera (2000) otroci med 4. in 6. razredom v različnih kulturah poročali, da imajo njihovi vrstniki odpor do sadja, zelenjave in sokov, da pa to ne vpliva nanje. L. L. Birch (1980) pa je ugotovila, da tri- do petletni otroci, ki vidijo, da njihovi vrstniki izbirajo hrano, ki je sicer sami ne bi izbrali, pozneje začnejo to hrano v večji meri izbirati in uživati tudi sami. Pri tem so bili mlajši otroci za vrstniške modele bolj dojemljivi kot starejši. Podobno sta H. Tuorila in S. Mustonen (2010) v eksperimentu, v katerem je bilo pokušanje novih jedi prostovoljno in je potekalo v družbi vrstnikov, ugotovili, da so nekateri otroci kljub manjši pripravljenosti pokusili hrano in da jih je torej prisotnost vrstnikov verjetno spodbudila, da so pokusili nove, neznane jedi.

V raziskavi o odnosu danskih in flamskih otrok in mladostnikov do sadja in zelenjave (Krolner idr., 2011) so otroci in mladostniki poročali, da bi jedli več sadja in zelenjave, če bi lahko to počeli v družbi prijateljev ali med gledanjem televizije. Vendar se jim je sadje zdelo preveč zdrava hrana, da bi jo postregli na rojstnodnevnih zabavah — družbene norme ob takšnih priložnostih »zahtevajo« sladke prigrizke. Vrstniški vpliv se v tej raziskavi ni izkazal kot podpora zdravemu prehranjevanju, ravno obratno — vrstniki so spodbujali k nezdravemu prehranjevanju. Nekateri otroci so bili celo žrtve nasilja, kadar so v šolo prinesli zdravo malico ali kosilo.

T A. Meyer in J. Gast (2008) pa sta poročali o vplivu vrstnikov na prisotnost motenj prehranjevanja pri 12-letnikih. Zasmehovanje vrstnikov v zvezi s težo posameznika in prepričanje posameznika, da bo zaradi nadzorovanja prehranjevalnega vedenja in teže pri vrstnikih bolj priljubljen, sta povečala tveganje za razvoj motenj prehranjevanja. Pri dečkih je vključenost v vrstniške razprave o teži in problemih hranjenja to tveganje znižala. Zdi se torej, da so mladostniki dovzetni za sporočila vrstnikov, vezana na prehranjevanje. To nas ne sme presenetiti, glede na to, da so vrstniki pomemben dejavnik tudi pri razvoju drugih zdravju škodljivih vedenj, kot so kajenje, zloraba drog in alkohola. Mladostniki naj bi bili še posebej dovzetni za vpliv vrstnikov, saj posnemajo njihovo vedenje. Modeliranje je najbolj učinkovito ravno v primeru, da nam je oseba, katere vedenje posnemamo, privlačna ali se z njo identificiramo (Meyer in Gast, 2008).

V raziskavi H. M. Hendy in B. Raudenbush (2000) se je vpliv vrstnikov, ki so se entuziastično odzivali na novo hrano, na sprejemanje nove hrane izkazal kot večji od vpliva sočasno prisotnega entuziastičnega učitelja, pri čemer je bil vpliv vrstnikov pri deklicah večji kot pri dečkih.

Vpliv medijev

Modele prehrambnega vedenja lahko predstavljajo tudi junaki iz risank, televizijskih oddaj, pravljic in drugih knjig. Otroci so izpostavljeni številnim oglasnim sporočilom, ki vključujejo tudi sporočila o hrani, in sicer največkrat nezdravi (Anderson in Anderson, 2010; Story in French, 2004). Tudi številne televizijske oddaje, namenjene predšolskim otrokom, prikazujejo hrano, najpogosteje sadje (znotraj tega jabolko), zatem slaščice (med njimi torto) (Anderson in Anderson, 2010). Izpostavljenost medijskim sporočilom ima lahko negativne učinke na prehrambno vedenje otrok. Halford, Gillespie, Brown, Pontin in Dovey (2004) so proučevali, kako televizijski oglasi vplivajo nanj. Ugotovili so, da so si v primerjavi z vitkimi otroki debeli otroci zapomnili več predvajanih oglasov za hrano. Ne glede na težo pa so otroci zaužili več hrane zatem, ko so gledali oglase za hrano, kot kadar so gledali oglase, ki s hrano niso bili povezani. Raziskava je opozorila na to, da predvajanje oglasov o hrani lahko poveča porabo hrane. Tako lahko tudi oglasi s športnimi zvezdniki, ki promovirajo nezdrave pijače in hrano, vplivajo na njihovo porabo (Cullen idr., 2000), predvsem zato, ker otroci in mladostniki radi posnemajo športnike. Izpostavljenost medijskim sporočilom pa ima lahko tudi pozitivne učinke na prehranjevanje otrok. Home idr. (1995) so v raziskavi otrokom v domačem okolju predvajali zaporedje kratkih video filmov, v katerih so nastopali različni junaki s posebnimi vrlinami (npr. zmogli so premagati zle sile). Ti so z užitkom jedli določeno hrano, ki je otroci prej niso marali. Če so pojedli to hrano, so otroci dobili nagrado (nalepko z junakom). Izkazalo se je, da so otroci vedno pojedli hrano, ki jo je oglaševal junak. Vpliv junaka je po prenehanju nagrajevanja vztrajal vsaj dva meseca, pri nekaterih tudi pol leta. Žal so v raziskavi sodelovali samo štirje otroci, zato odkritja težko posplošujemo. Pa vendar se lahko na tem mestu morda naslonimo tudi na lastne izkušnje in se spomnimo, da smo v otroštvu jedli špinačo samo zaradi Popaja.

Zaključek

Prehrambna neofobija in izbirčnost sta pojava, ki sta v otroštvu močno prisotna in so zaradi njiju zaskrbljeni mnogi starši, vzgojitelji in učitelji. Predstavili smo zbirko dejavnikov, ki vplivajo na to, kako se bosta ti dve značilnosti razvijali. Število različnih dokazanih vplivov na prehrambno vedenje nas opozarja na to, da sta pojava kompleksna in bi bilo treba za njuno preprečevanje in odpravljanje ukrepati na več ravneh: pri otrocih samih, njihovih starših, sorojencih, vrstnikih, vzgojiteljih in učiteljih, pa tudi v družbi nasploh (denimo z vplivanjem na vsebine, predvajane v medijih, z vodenjem prehrambne politike, ki bi vsem omogočala visoko dostopnost hrane itn.). Ni presenetljivo, da še danes obstaja le malo sistematičnih pristopov k spreminjanju prehrambnega vedenja, saj je težko razviti celosten pristop k prehrambni vzgoji in ga nato v popolnosti, pravočasno in trajno vpeljati v življenja vseh posameznikov.

Predhodne zapise najdete v rubriki Kuharsko branje na naši spletni strani. Prav tam lahko sledite tudi člankom, ki jih bomo objavljali v prihodnje. 


JEDILNIK ZA EN DAN - december

Datum objave: 02.12.2019

Dragi starši, ponovno vabljeni k soustvarjanju našega jedilnika!

Vabimo vas, da nam vsak mesec pošljete vaše ideje/recepte za obroke na jedilniku v našem vrtcu – zajtrk, kosilo in popoldanska malica.

Izmed vseh prispelih predlogov bo komisija izbrala enega, ki bo uvrščen na jedilnik v prihodnjem mesecu. Dan, ko bo izbrani predlog uvrščen na jedilnik, bomo izbrali v vrtcu.

Predloge nam pošljite na e-mail svetovalno.delo@vrteczarja.si ali kot zasebno sporočilo na FB strani vrtca Zarja.

Predloge zbiramo do 10.12.2019.

Predlog bo na jedilnik uvrščen v mesecu JANUARJU.

 

Veselimo se vaših idej in predlogov in komaj čakamo, da vidimo kaj bi pripravili vi!

Kaj morate vedeti in upoštevati predno nam pošljete vaše ideje?

-              Predlog mora vsebovati recept za zajtrk in kosilo ter predlog popoldanske malice.

-              Za vsak obrok mora biti zapisan recept (sestavine, potek priprave).

-              Upoštevajte, da v vrtcu pripravljamo obroke za cca. 220 otrok in odraslih.

-              Pri pripravi obrokov smo omejeni s ceno 2,0€/otroka/dan.

-              Upoštevajte letni čas oziroma dostopnost živil/sestavin.

-              V vrtcu zagotavljamo pestro in zdravo prehrano, uporabljamo malo soli, čaj sladkamo z medom.

-              V vrtec so vključeni otroci, ki imajo s strani zdravnika predpisane diete, ki jih moramo upoštevati.