AKTUALNO
Novice
Dogodki
Obvestila

Pustni torek

Datum objave: 25.02.2020

MAŠKARE

(Janez Bitenc)

 

Od hiše do hiše, od vrat do vrat,

prinašamo smeh vam in s smehom pomlad.

Zato pa nam dajte en dinarček dva,

tri krofe, tri bobe in košček mesa.

Danes v našem vrtcu ni nobenih otrok in vzgojiteljev. Srečate pa lahko vsa mogoča bitja in živali! Medvede, ribice, princeske, risane junake in junakinje, gasilce, potapljače, snežake, gusarje,... celo cvetlični lonček.

Vrata igrišča pa čuvata kar osel in lisica! 

 


Strokovna ekskurzija v Mednarodni center Loris Malaguzzi

Datum objave: 14.02.2020

Naše strokovne delavke Zdenka, Urša in Anja so se udeležile strokovne ekskurzije v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani - "Pristop Reggio Emilia" v vrtcih. 

»Pristop Reggio Emilia« je filozofija izobraževanja, ki se osredotoča na predšolsko in osnovnošolsko izobraževanje. Njegov začetnik je učitelj Loris Malaguzzi iz okolice Reggio Emilia v Italiji. Po drugi svetovni vojni so starši verjeli, da zaradi vojnega uničenja povojno obdobje zahteva nov, hiter pristop pri poučevanju otrok. Verjeli so, da se otroci kot posamezniki formirajo v zgodnjih letih razvoja. To je vodilo k oblikovanju programa, ki temelji na načelih spoštovanja, odgovornosti in skupnosti, ki vodi preko raziskovanja in odkritij v spodbudnem okolju in temelji na interesu otrok preko samo-vodenega učnega načrta.

Danes in jutri si bodo ogledale Mednarodni center Loris Malaguzzi Reggio Emilia, kjer jim bodo predstavili zgodovino in organizacijo centra in projekta Loris Malaguzzi. 


Ogled poklica pomočnik-pomočnica kuharja

Datum objave: 10.02.2020

Prejšnji teden so nas obiskale udeleženke programa, ki ga izvajajo na Zavodu Ceneta Štuparja v Ljubljani in je namenjen uvajanju na trg dela. Zavod Cene Štupar z izvajanjem številnih projektov želi povečati dostopnost znanja čim številčnejšim ciljnim skupinam in poudariti pomen vseživljenjskega učenja.

Udeleženke so si ogledale vrtec, predvsem pa delovno mesto pomočnik/pomočnica kuharja/kuharice. Povabili smo jih na ogled kuhinje in na pogovor s kuharjem in pomočnico kuharja. 

Zelo smo veseli, da smo lahko prispevali k temu, da si udeleženke zdaj lažje predstavljajo delovno okolje in lažje tudi razmišljajo o zaposlitvi. 

 

 


OSVEŽENA MEDKULTURNA KNJIŽNA ZBIRKA V NAŠEM VRTCU

Datum objave: 31.01.2020

Zavedamo se pomena medkulturnosti in enakopravne dostopnosti do knjižnih zbirk v maternem jeziku za Neslovence. V ta namen izvajamo projekt Jezik: moj, tvoj, naš, v okviru katerega smo z donacijami ustvarili knjižno zbirko v hrvaškem, srbskem, bosanskem, makedonskem in albanskem jeziku.

To je projekt za jezikovno osveščanje, ustrezno rabo maternega in slovenskega jezika. V šolskem letu 2019/20 smo z aktivnostmi v projektu PlurAlps to dejavnost tudi nadgradili.

Kotiček, kjer v našem vrtcu svoj prostor najdejo knjige, je dobil novo osveženo podobo, zbirko smo obogatili z novimi knjižnimi izvodi.

Vabljeni k branju in raziskovanju!


STROKOVNA KOMISIJA IZBIRA NAJBOLJŠA LIKOVNA DELA

Datum objave: 30.01.2020

V telovadnici vrtca danes poteka izbor najboljših likovnih del, ki so prispela na naš likovni natečaj "Raziskujemo senzoriko" 2020 - Zvoki tradicije. 

Prispela likovna dela pregleduje tričlanska strokovna komisija, v sestavi:

  • Uršula Podobnik, višja predavateljica za področje likovne pedagogike, UL Pedagoška fakulteta,
  • Saša Bučan, Umetnostna zgodovinarka, kustosinja Galerije Miha Maleša, Kamnik in
  • Zdenka Brglez Trtnik, profesorica likovne umetnosti, vzgojiteljica v vrtcu Zarja.

Strokovna komisija bo podelila tri enakovredne nagrade, znotraj treh kategorij:

- Predšolski otroci prvega starostnega obdobja,

- predšolski otroci drugega starostnega obdobja ter

- otroci prve triade OŠ.

Vsi avtorji razstavljenih likovnih del in njihovi mentorji bodo prejeli pohvale. Izbrana likovna dela bodo 11. marca 2020 razstavljena v Galeriji Doma kulture Kamnik, kjer bo potekala otvoritev. Septembra 2020 bo v času 50. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine v naknadno izbranem razstavnem prostoru v Kamniku razstava ponovno na ogled. 

Več o samem natečaju si lahko preberete tukaj


Obisk harmonikaša Petra

Datum objave: 14.01.2020

Danes, 14. 1. 2020, je oddelek Kapljica in Zarja obiskal Peter Vidmar, učitelj harmonike.


Predstavil nam je razlike med diatonično in klavirsko harmoniko, skupaj smo zapeli nekaj pesmi in se
zavrteli ob zvokih narodne in zabavne glasbe.


Hvala, ker ste si vzeli čas za...

Datum objave: 23.12.2019

... druženje in čarobnost. 

Prireditev je uspela, bilo nam je lepo in bilo je čarobno. Seveda nič od tega ne bi bilo brez otrok in vas, staršev, starih staršev in vseh, ki ste si vzeli čas in prišli v naš pravljični vrt. 

Hvala tudi za vse prostovoljne prispevke. Z izkupičkom bomo obogatili naše delo na način, da bo imelo učinek za vse otroke. 

 

Želimo vam lepe praznike!

Kolektiv vrtca Zarja


Novoletni ples

Datum objave: 20.12.2019

Zadnji še čisto pravi delovni dan letos smo namenili zabavi, glasbi in plesu. Ob prazničnih melodijah smo se zazibali vsi, od najmlajših do najstarejših, strokovni delavci všteti. 

Zdaj se bomo počasi razbežali na različne konce in kraje, zopet se v polni zasedbi srečamo prihodnje leto.

Do takrat bodite lepo.


Predstava Palčič (J. Donaldson) in obisk dedka Mraza

Datum objave: 19.12.2019

Danes je bilo v vrtcu pravo praznično vzdušje.

Vsi otroci so si ogledali predstavo z naslovom Palčič (J. Donaldson), ki so jo pripravili naši strokovni delavci. Zaigrali so jo kar dvakrat, da so si jo lahko ogledali prav vsi otroci. Po končani predstavi pa je otroke obiskal in obdaroval dedek Mraz. Očitno smo bili tudi to leto pridni, saj je s seboj prinesel zvrhan koš igrač.

Prav lepo je, ko v vrtcu nastopi praznični decembrski čas... le malo snega pogrešamo! :)


Novoletno voščilo

Datum objave: 18.12.2019

Spoštovani starši, cenjeni sodelavci!

 

V teh predprazničnih dneh upočasnite korak, četudi drugi hitijo. Vzemite si čas za pravljico, sanjarjenje, igro. Podarite nasmeh mimoidočemu in se z bližnjimi smejte na ves glas. Poiščite zadovoljstvo v majhnih in preprostih rečeh. Včasih zamižite na eno oko, poskusite razumeti, odpustiti in predvsem ljubiti.

Dragi otroci, vi vse prej našteto že znate. V prihajajočem letu pomagajte odraslim najti otroka v sebi. Vsak dan znova.

 

Darja Verbič

Direktorica vrtca Zarja