AKTUALNO
Novice
Dogodki
Obvestila

Vzamem si čas za... decembrsko dogajanje v našem vrtcu

Datum objave: 03.12.2019


Vpliv vrstnikov - kuharsko branje

Datum objave: 02.12.2019

Anja Podlesek (ur.)

Otrok tega noče jesti – kaj pa zdaj?

Senzorni pristop k vzgoji za zdravo prehranjevanje

Prva izdaja

Ljubljana: Univerza v Ljubljani Filozofska fakulteta, 2015

 (Tina Pirc in Anja Podlesek)

(str. 43-45)

Vpliv vrstnikov

Pomembnost staršev oz. skrbnikov in sorojencev pri preseganju prehrambne neofobije v otroštvu se postopno zmanjšuje. Njihovo vlogo prevzamejo prijatelji in druge osebe, ki se zdijo otrokom oz. mladostnikom pomembne.

Na vprašanje, kakšni so vplivi vrstnikov na prehranske preference otrok, raziskave ne dajejo enoznačnega odgovora. Tako so v raziskavi K. W Cullen, Baranowskega, Rittenberryja in N. Olvera (2000) otroci med 4. in 6. razredom v različnih kulturah poročali, da imajo njihovi vrstniki odpor do sadja, zelenjave in sokov, da pa to ne vpliva nanje. L. L. Birch (1980) pa je ugotovila, da tri- do petletni otroci, ki vidijo, da njihovi vrstniki izbirajo hrano, ki je sicer sami ne bi izbrali, pozneje začnejo to hrano v večji meri izbirati in uživati tudi sami. Pri tem so bili mlajši otroci za vrstniške modele bolj dojemljivi kot starejši. Podobno sta H. Tuorila in S. Mustonen (2010) v eksperimentu, v katerem je bilo pokušanje novih jedi prostovoljno in je potekalo v družbi vrstnikov, ugotovili, da so nekateri otroci kljub manjši pripravljenosti pokusili hrano in da jih je torej prisotnost vrstnikov verjetno spodbudila, da so pokusili nove, neznane jedi.

V raziskavi o odnosu danskih in flamskih otrok in mladostnikov do sadja in zelenjave (Krolner idr., 2011) so otroci in mladostniki poročali, da bi jedli več sadja in zelenjave, če bi lahko to počeli v družbi prijateljev ali med gledanjem televizije. Vendar se jim je sadje zdelo preveč zdrava hrana, da bi jo postregli na rojstnodnevnih zabavah — družbene norme ob takšnih priložnostih »zahtevajo« sladke prigrizke. Vrstniški vpliv se v tej raziskavi ni izkazal kot podpora zdravemu prehranjevanju, ravno obratno — vrstniki so spodbujali k nezdravemu prehranjevanju. Nekateri otroci so bili celo žrtve nasilja, kadar so v šolo prinesli zdravo malico ali kosilo.

T A. Meyer in J. Gast (2008) pa sta poročali o vplivu vrstnikov na prisotnost motenj prehranjevanja pri 12-letnikih. Zasmehovanje vrstnikov v zvezi s težo posameznika in prepričanje posameznika, da bo zaradi nadzorovanja prehranjevalnega vedenja in teže pri vrstnikih bolj priljubljen, sta povečala tveganje za razvoj motenj prehranjevanja. Pri dečkih je vključenost v vrstniške razprave o teži in problemih hranjenja to tveganje znižala. Zdi se torej, da so mladostniki dovzetni za sporočila vrstnikov, vezana na prehranjevanje. To nas ne sme presenetiti, glede na to, da so vrstniki pomemben dejavnik tudi pri razvoju drugih zdravju škodljivih vedenj, kot so kajenje, zloraba drog in alkohola. Mladostniki naj bi bili še posebej dovzetni za vpliv vrstnikov, saj posnemajo njihovo vedenje. Modeliranje je najbolj učinkovito ravno v primeru, da nam je oseba, katere vedenje posnemamo, privlačna ali se z njo identificiramo (Meyer in Gast, 2008).

V raziskavi H. M. Hendy in B. Raudenbush (2000) se je vpliv vrstnikov, ki so se entuziastično odzivali na novo hrano, na sprejemanje nove hrane izkazal kot večji od vpliva sočasno prisotnega entuziastičnega učitelja, pri čemer je bil vpliv vrstnikov pri deklicah večji kot pri dečkih.

Vpliv medijev

Modele prehrambnega vedenja lahko predstavljajo tudi junaki iz risank, televizijskih oddaj, pravljic in drugih knjig. Otroci so izpostavljeni številnim oglasnim sporočilom, ki vključujejo tudi sporočila o hrani, in sicer največkrat nezdravi (Anderson in Anderson, 2010; Story in French, 2004). Tudi številne televizijske oddaje, namenjene predšolskim otrokom, prikazujejo hrano, najpogosteje sadje (znotraj tega jabolko), zatem slaščice (med njimi torto) (Anderson in Anderson, 2010). Izpostavljenost medijskim sporočilom ima lahko negativne učinke na prehrambno vedenje otrok. Halford, Gillespie, Brown, Pontin in Dovey (2004) so proučevali, kako televizijski oglasi vplivajo nanj. Ugotovili so, da so si v primerjavi z vitkimi otroki debeli otroci zapomnili več predvajanih oglasov za hrano. Ne glede na težo pa so otroci zaužili več hrane zatem, ko so gledali oglase za hrano, kot kadar so gledali oglase, ki s hrano niso bili povezani. Raziskava je opozorila na to, da predvajanje oglasov o hrani lahko poveča porabo hrane. Tako lahko tudi oglasi s športnimi zvezdniki, ki promovirajo nezdrave pijače in hrano, vplivajo na njihovo porabo (Cullen idr., 2000), predvsem zato, ker otroci in mladostniki radi posnemajo športnike. Izpostavljenost medijskim sporočilom pa ima lahko tudi pozitivne učinke na prehranjevanje otrok. Home idr. (1995) so v raziskavi otrokom v domačem okolju predvajali zaporedje kratkih video filmov, v katerih so nastopali različni junaki s posebnimi vrlinami (npr. zmogli so premagati zle sile). Ti so z užitkom jedli določeno hrano, ki je otroci prej niso marali. Če so pojedli to hrano, so otroci dobili nagrado (nalepko z junakom). Izkazalo se je, da so otroci vedno pojedli hrano, ki jo je oglaševal junak. Vpliv junaka je po prenehanju nagrajevanja vztrajal vsaj dva meseca, pri nekaterih tudi pol leta. Žal so v raziskavi sodelovali samo štirje otroci, zato odkritja težko posplošujemo. Pa vendar se lahko na tem mestu morda naslonimo tudi na lastne izkušnje in se spomnimo, da smo v otroštvu jedli špinačo samo zaradi Popaja.

Zaključek

Prehrambna neofobija in izbirčnost sta pojava, ki sta v otroštvu močno prisotna in so zaradi njiju zaskrbljeni mnogi starši, vzgojitelji in učitelji. Predstavili smo zbirko dejavnikov, ki vplivajo na to, kako se bosta ti dve značilnosti razvijali. Število različnih dokazanih vplivov na prehrambno vedenje nas opozarja na to, da sta pojava kompleksna in bi bilo treba za njuno preprečevanje in odpravljanje ukrepati na več ravneh: pri otrocih samih, njihovih starših, sorojencih, vrstnikih, vzgojiteljih in učiteljih, pa tudi v družbi nasploh (denimo z vplivanjem na vsebine, predvajane v medijih, z vodenjem prehrambne politike, ki bi vsem omogočala visoko dostopnost hrane itn.). Ni presenetljivo, da še danes obstaja le malo sistematičnih pristopov k spreminjanju prehrambnega vedenja, saj je težko razviti celosten pristop k prehrambni vzgoji in ga nato v popolnosti, pravočasno in trajno vpeljati v življenja vseh posameznikov.

Predhodne zapise najdete v rubriki Kuharsko branje na naši spletni strani. Prav tam lahko sledite tudi člankom, ki jih bomo objavljali v prihodnje. 


JEDILNIK ZA EN DAN - december

Datum objave: 02.12.2019

Dragi starši, ponovno vabljeni k soustvarjanju našega jedilnika!

Vabimo vas, da nam vsak mesec pošljete vaše ideje/recepte za obroke na jedilniku v našem vrtcu – zajtrk, kosilo in popoldanska malica.

Izmed vseh prispelih predlogov bo komisija izbrala enega, ki bo uvrščen na jedilnik v prihodnjem mesecu. Dan, ko bo izbrani predlog uvrščen na jedilnik, bomo izbrali v vrtcu.

Predloge nam pošljite na e-mail svetovalno.delo@vrteczarja.si ali kot zasebno sporočilo na FB strani vrtca Zarja.

Predloge zbiramo do 10.12.2019.

Predlog bo na jedilnik uvrščen v mesecu JANUARJU.

 

Veselimo se vaših idej in predlogov in komaj čakamo, da vidimo kaj bi pripravili vi!

Kaj morate vedeti in upoštevati predno nam pošljete vaše ideje?

-              Predlog mora vsebovati recept za zajtrk in kosilo ter predlog popoldanske malice.

-              Za vsak obrok mora biti zapisan recept (sestavine, potek priprave).

-              Upoštevajte, da v vrtcu pripravljamo obroke za cca. 220 otrok in odraslih.

-              Pri pripravi obrokov smo omejeni s ceno 2,0€/otroka/dan.

-              Upoštevajte letni čas oziroma dostopnost živil/sestavin.

-              V vrtcu zagotavljamo pestro in zdravo prehrano, uporabljamo malo soli, čaj sladkamo z medom.

-              V vrtec so vključeni otroci, ki imajo s strani zdravnika predpisane diete, ki jih moramo upoštevati.


Bela knjiga projekta PlurAlps

Datum objave: 25.11.2019

Kako razvijati in spodbujati kulturo, ki je naklonjena sprejemanju drugačnosti in raznolikosti ter ustvariti bolj vključujočo družbe za lokalno in priseljeno prebivalstvo?

V publikaciji "Spodbujanje pluralizma kot ključnega dejavnika za lokalni razvoj na Območju Alp - Bela knjiga projekta PlurAlps" so pripravljena priporočila za takšno naravnanost, sprejemanje in delovanje.

Publikacija vam je na voljo tukaj - tukaj - nastala je kot skupen rezultat dela pilotnih aktivnost v okviru projekta PlurAlps, kjer smo aktivno delovali tudi mi. 

Uradna stran projekta: https://www.alpine-space.eu/projects/pluralps/en/home

Rezultat iskanja slik za integration


VABILO K NAMENITVI 0,5% DOHODNINE V SPLOŠNO KORISTEN NAMEN

Datum objave: 25.11.2019

Spoštovani starši,

 

Zasebni vrtec Zarja, vas v sodelovanju s Skladom 05 (ustanovo za družbene naložbe in Brez dobička), vabi k namenitvi dohodnine za splošno koristen namen.

 

Vabimo vas, da namenite  Zasebnemu vrtcu Zarja, del svoje dohodnine, ki vas nič ne bo stal, saj sicer sredstva ostanejo v državnem proračunu a bo pomembno pomagal pri financiranju splošno koristnih dejavnosti.

Obrazec se nahaja na spletni strani www.vrteczarja.si pod zavihkom obrazci. Izpolnjenega oddate v tajništvu vrtca Zarja do 20.12.2019.

Vse informacije in pomoč dobite v tajništvu vrtca, e-mail: tajnistvo@vrteczarja.si ali tel: 05 90 75 300.

 

V kolikor ste izjavo v preteklih letih že oddali, vam je ni potrebno ponovno oddati, saj velja do preklica.

 

Za vaš prispevek se vam iskreno zahvaljujemo.

 

 

Urška Veselko Babnik

Skrbnica Sklada 05 v Zasebnem vrtcu Zarja

 

zahteva-2018.pdf


Ponovitev razstave izbranih otroških likovnih del Vrti se

Datum objave: 25.11.2019

 

Veseli nas, da Vas lahko ponovno povabimo na ogled razstave izbranih otroških likovnih del Vrti se, s katero smo zaključili likovni natečaj Raziskujemo senzoriko 2019.

Razstava bo na ogled od 27. novembra do 21. decembra 2019  v Galeriji DIKA, Maistrova ulica 14, v Kamniku.

Galerijo DIKA lahko obiščete vsak petek od 15.00 do 18.00 in soboto od 10.00 do 13.00.


Vstop je prost!


TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Datum objave: 15.11.2019

V petek, 15. 11. 2019 smo v vrtcu Zarja imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Na zajtrk smo povabili tudi predstavnike sveta staršev, ki so se z veseljem odzvali povabilu. Naši kuharji so se tako kot vsako leto tudi letos zelo potrudili in nam s čudovito dekoracijo okrasili jedi. Današnji slovenski zajtrk so sestavljale jedi slovenskega izvora in sicer: domače mleko iz kmetije Jamšek, maslo Ljubljanskih mlekarn d. d., Ljubljana, med čebelarstva Pislak in domač pirin kruh s kmetije Pr'Brlič. Za dopoldansko malico smo imeli domača jabolka s kmetije Kovačič.

V spodnji avli pa smo si ogledali lokalno pridelana živila ter se spomnili tudi na našo kranjsko čebelo.


Zaključek projekta PlurAlps

Datum objave: 29.10.2019

V petek, 25.10.2019 je v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik potekal zaključni dogodek pilotnih aktivnosti projekta PlurAlps, projekta pri katerem je aktivno sodeloval tudi naš vrtec.

V okviru omenjenga projekta smo v letu 2018 prejeli posebno priznanje za izvedene dejavnosti znotraj našega projekta Jezik: moj, tvoj, naš. Tekom izvajanja pilotnih aktivnosti projekta pa so se zvrstili tudi mnogi drugi dogodki, nazadnje strokovni posvet o vključevanju raznolikosti. 

Več o samem zaključku pa si lahko preberete tukaj. 


MESEC OTROKA SMO ZAKLJUČILI Z ROJSTNIM DNEM VRTCA

Datum objave: 25.10.2019

V našem vrtcu teden otroka, ki poteka vsako leto v oktobru, razširimo kar na cel mesec oktober. Za otroke in starše pripravimo različne dejavnosti in aktivnosti, ki se zvrstijo tako v dopoldanskem, kot tudi popoldanskem času. V tem času nas obiščejo mnogi zunanji izvajalci, skupine in društva, ki nam predstavijo svoje delo.

V letošnjem oktobru je bilo pestro - potekala je zdravstvena vzgoja za predšolske otroke, otroci in starši so se udeležili Veronikinega teka v Kamniku, otroci so v našem senzornem vrtu odtekli jesenski kros, raziskovali igrišče s pomočjo fotoorientacije, obiskali GSŠRM in tam nastopali v okviru projekta LETS (Erasmus+) v angleškem znakovnem jeziku...

Za strokovne delavce smo pripravili Posvet o vključevanju raznolikosti v Mekinjskem samostanu. Otroke je obiskala ga. Sabina s Pravljičnim kovčkom, predstavili so se nam člani Folklorne skupine Kamnik, v okviru evakuacijske vaje so nas obiskali gasilci PGD Kamnik, telovadili in gibali smo se z našimi dedki in babicami v Simbiozi GIBA, starši ste se udeležili pogovornega kroga v okviru Šole dialoga...

Danes, 25.10.2019 pa smo vsi skupaj praznovali 9. rojstni dan vrtca Zarja.

Vse najboljše!

p.s.: še na tortice pri kosilu počakamo in popoln dan, kar cel mesec, je za nami :) 


Prvi dan Simbioze GIBA 2019

Datum objave: 15.10.2019

V tem tednu že šesto leto zapored poteka Simbioza GIBA 2019, prostovoljski projekt, ki povezuje vse generacije od -9 mesecev do 100+ po celi Sloveniji. Projekt združuje ideje medgeneracijskega sodelovanja, prostovoljstva in telesne vadbe, preko katerih ozavešča ter promovira zdravo in aktivno življenje za vse generacije v vseh življenjskih obdobjih.

Letošnja akcija na kateri kot lokacija izvajanja aktivnosti sodelujemo tudi mi, bo postregla z rekordnim številom raznovrstnih možnosti gibanja. Danes so k nam prišli dedki in babice, ki so se skupaj z otroki gibali v telovadnici ali se podali na sprehod v okolico vrtca. Bilo je tudi nekaj časa za igro, spoznavanje igralnice in skupno malico. 

Skupaj smo preživeli prekrasno dopoldne in se ob tem neizmerno veselili!