Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga vsak tretji petek v novembru pripravijo naši kuharji in poteka ob dnevu slovenske hrane, letos poteka pod sloganom “Zajtrk z mlekom – super dan!” Mleko in mlečni izdelki so del zdrave in uravnotežene prehrane. Poleg energije dajejo organizmu pomembne hranilne snovi. So vir kakovostnih beljakovin in odličen vir dobro izkoristljivega kalcija, ter vir v maščobi topnih vitaminov (predvsem A, D in E) in vitamina B12. V vrtec nam domače mleko in jogurte tedensko pripeljejo s kmetije Erdani in kmetije Spodnji Strmčnik.

Ga. Valentina in g. Janez Rosc s kmetije Spodnji Strmčnik sta danes otrokom predstavila življenje na kmetiji.

Otroci dobro vedo od kod dobimo mleko, danes so izvedeli tudi kako iz mleka na kmetiji naredijo okusen domač jogurt, ki je pogosto na našem jedilniku.

Vrtčevi udomačeni kravi, so se pogumno približali in se preizkusili tudi v molži. V popoldanskem času, ko je v spodnji avli potekala degustacija jogurtov, mladega sira in skute so otroci hiteli staršem razlagati o kravi, ki so jo molzli.

V sklopu projekta Tradicionalni slovenski zajtrk iz leta v leto izobražujemo, obveščamo in osveščamo o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje – letos s pomočjo g. Janeza in ge. Valentine, za kar se jim najlepše zahvaljujemo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja