GEDALIŠKA SKUPINA VRTCA ZARJA
O gledališki skupini
Galerija slik
Video galerija

GLEDALIŠČE V VRTCU ZARJA

Datum objave: 20.12.2017

GLEDALIŠČE V ŠOLSKEM LETU 2019/20

Dopolnilna dejavnost Gledališče v vrtcu Zarja je integralni del projekta Besede in jeziki in vseh ostalih sklopov, ki jih izvajamo v našem vrtcu.

Koncept gledališke vzgoje je v našem vrtcu prisoten že od šolskega leta 14/15. Na izvedbeni ravni ga stalno posodabljamo in dopolnjujemo.

V šolskem letu 2019/20 načrtujemo izvedbo na dveh nivojih:

 • nivo: gledališka skupina SLADKORNA PENA

SLADKORNA PENA je strokovno kompetentna gledališka skupina pri eksperimentiranju z umetniškimi sredstvi in njihovimi izraznimi lastnostmi na področju odrskih oz. vizualnih umetnosti.

 • Nadgradnja gledališkega usposabljanja zaposlenih.
 • Kreativno oblikovanje skupne dobre prakse na tem področju.
 • Video arhiviranje inovativnih in kreativnih produkcij gledališke skupine SLADKORNA PENA.
 • Povezava med različnimi skupinami (pevska, glasbena skupina) strokovnih delavcev z namenom ustvarjanja novih izvirnih produkcij.
 • Pridobljeno »gledališko« znanje, bodo zaposleni uporabili (tudi multiplikativno) pri delu v oddelkih.
 • Pridobljeno »gledališko« znanje prinaša možnost z dodano vrednostjo, za oblike gledališke vzgoje otrok in začetek dejavnosti: OTROCI in GLEDALIŠČE (otroci otrokom pripravijo predstave).
 • SLADKORNA PENA (vodja skupine) bo iskala tudi možnost za sodelovanje oz. gostovanje izven vrtca.
 • nivo: gledališka, scenska, glasbena, plesna izkustva za otroke v letu 19/20

Oblikovanje »gledališkega« programa, ki bo otrokom v našem vrtcu omogočil doživljanje in spoznavanje različnih umetniških jezikov in njihovih izraznih lastnosti, tudi v različnih okoljih. Koncept gledališke vzgoje v našem vrtcu je zelo dobra obogatitev področja umetnosti v kurikulu.

 • Otrokom zagotoviti podoživljanje, refleksijo, poustvarjanje in ustvarjanje na tem področju.
 • Zagotoviti doživljanje in spoznavanje različnih umetniških jezikov in njihovih izraznih lastnosti, v različnih okoljih.
 • Omogočiti otrokom izkušnjo z izvajalci iz različnih generacijskih obdobij.
 • Oblikovanje celostnega odprtega programa za otroke v vrtcu, ki omogoča veliko različnih pozitivnih izkušenj.
 • Utrditi promocijo lastne produkcije.
 • Oblikovati pogoje za uveljavljanje koncepta OTROCI OTROKOM.

NEKAJ BESED O GLEDALIŠKIH VSEBINAH V NAŠEM VRTCU V PRETEKLIH ŠOLSKIH LETIH

Gledališka skupina vrtca Zarja je začela svojo pot leta 2013 s sedmimi članicami. Od takrat se je v skupini zamenjalo nekaj članov in članic, vendar bistvo je ostalo... Združuje nas veselje do vseh oblik gledališča.

 

V šolskem letu 2016/2017 smo, v sodelovanju z Anjo Završnik ustvarili predstavo Povodni mož s pripovedovanjem. Anja Završnik je diplomantka Helikos International School of Theatre Creations v Firencah. Izobraževala se je tudi v Šoli uličnega gledališča ŠUGLA. Klovnesa Rose je eden od njenih znanih likov, večkrat je že nastopila tudi v Kamniku. Klovnesa Rose nastopa v predstavah Pot v Tadam, Beraški bal, Katzen Kabaret…, ter na mnogih festivalih uličnih gledališč doma in v tujini.

Celotna predstava Povodni mož s pripovedovanjem, v izvedbi Sladkorne pene, poteka brez rekvizitov, scen in glasbil. Igralci s svojim gibanjem in telesom ustvarjajo prostor, kjer se zgodba pripoveduje in dogaja.

»Gledališko« potovanje nadaljujemo v strokovnem spremstvu Gorana Završnika. Goran Završnik je znan obraz v kamniških kulturniških vodah. Je soustanovitelj in en od glavnih mož Kulturnega društva Priden možic, ki je bilo ustanovljeno leta 1996. Priden možic je v Kamniku spiritus agens za številne različne umetniške produkcije in organizacijo največjega kamniškega festivala Kamfest. Goran Završnik je tudi mojster igralske in glasbene improvizacije. Goran je aktivno prisoten na različnih impro festivalih v tujini in doma.

V šolskem letu 2016/2017 smo z Goranom spoznavali osnove improvizacijskega gledališča. Spoznali smo, da se impro gledališče deli na tekmovalni in gledališki del.

Improvizacijsko gledališče (znano tudi kot impro) je oblika gledališča, pri kateri igralci/udeleženci delujejo spontano, brez dramskega teksta ali scenarija. V vseh oblikah improvizacije igralci razvijajo dialog in gib med potekom same predstave. Nepredvidljivost takega nastopanja, impro igro navadno približa komediji.

Tekmovalni impro je sestavljen iz disciplin, ki imajo določena pravila in jih sodniki lahko točkujejo. Igra je krajša, 1 -7 min. Člani Sladkorne pene smo se naučili nekaj zabavnih iger iz tekmovalnega dela impra, ki smo jih predstavili vsem sodelavcem, na 2. pedagoški konferenci, dne 22. 6. 2017.

V šolskem letu 2017/2018 nadaljujemo zgodbo z impro gledališčem in Goranom Završnikom. Z izkušnjami iz prejšnjega leta gradimo na naših improvizacijskih sposobnostih in se preizkušamo tudi v daljših igrah oz. longform impro. Igre improvizacije, ki lahko trajajo tudi dvajset minut in več, vse pa se odvija sproti, brez pripravljenih tekstov.

V tem letu smo imeli priložnost spoznati Braneta Solceta, ki je mojster papirnatega gledališča. Leta 1982 je ustanovil lutkovno gledališče Papilu, ki zadnja leta nosi ime Papelito. Izhodišče gledališča je papir, material, ki ponuja nešteto možnosti oblikovanja. Pripoveduje brez besed, le vizualno ter z glasbo in zvoki. Izvedenih je bilo že več kot 30 različnih predstav v različnih papirnatih tehnikah, zgibanke, kopitljački, senčne figure, maske. Brane Solce se ukvarja tudi s filmsko animacijo.

Z njim smo imeli delavnico ustvarjanja papirnatih lutk. Spoznali smo, kako papir samo s prepogibanjem, trganjem in lepljenjem preoblikujemo v fantastične lutke.


SLADKORNA PENA V VRTCU ZARJA

Datum objave: 26.04.2016

Ne, ne prodajamo sladkorne pene. Tako se imenuje gledališka skupina vrtca Zarja, ime pa je dobila, ker je takšne barve kot naše službene majice in kapice.

Skratka takšna kot barva, ki predstavlja naš vrtec.

Gledališka skupina Sladkorna pena, ki jo sestavljamo vzgojiteljice, pomočnice vzgojiteljic in drugi strokovni delavci, že od same ustanovitve vrtca Zarja, vsako leto pripravi predstavo za otroke. V vseh letih se je zvrstilo že kar nekaj različnih predstav, kot so Strahec, Muca Copatarica, Če Mrazek nagaja, lutkovna predstava Zrcalce, Volk in trije prašički ter Mojca Pokrajculja.

Skozi leta se je v skupini zamenjalo kar nekaj članov, od leta 2013 pa skupino sestavlja sedem stalnih članic.

V letu 2013 smo uprizorile lutkovno predstavo Zrcalce - z ročnimi lutkami, ki smo jih izdelale same. V tem času smo članice gledališke skupine pridobile tudi nove pripomočke, čisto pravi lutkovni oder.
V šolskem letu 2014/2015 smo prvič začele z delavnicami »Fizično gledališče; gib, igra, ritem...« v Kulturnem domu Kamnik, pod vodstvom Gorana Završnika. Naučil nas je nekaj gledaliških vaj za izgovorjavo in sprostitev, nato pa smo se lotili dela. V štirih delavnicah nam je uspelo sestaviti zelo zanimivo produkcijo Volk in trije prašički. Zanimiva je zato, ker pri igri nismo uporabili nobenih rekvizitov in besed, vse smo predstavljale me – s telesom. 
V letošnjem šolskem letu (2015/16) smo se z veseljem zopet udeležile delavnic. Želele smo okrepiti in negovati pretekle izkušnje z eksperimentiranjem z umetniškimi sredstvi in njihovimi izraznimi lastnostmi na področju odrskih oziroma vizualnih umetnosti.
Tokrat nam je poleg Gorana na pomoč priskočila tudi Anja Bezlova. Tako nam je uspelo v petih delavnicah na oder postaviti kar dve verziji produkcije Mojca Pokrajculja. Prva skupina je pod vodstvom Gorana nadgrajevala znanje iz prejšnjega leta, druga skupina pa je delala v manjšem prostoru. Pri slednji igra poteka na »odru« velikem 2x1 meter, na njem istočasno nastopa od štiri do šest ljudi. Poteka brez rekvizitov, vendar smo tu uporabile besedilo. Produkcijo smo, v obeh tehnikah, predstavile otrokom v vrtcu in odziv je bil presenetljiv. Otroci so uporabili domišljijo, si sami sestavljali besedilo in doživeli predstavo vsak po svoje. Posnetek igre in odziva otrok si je možno ogledati na spletni strani našega vrtca – tukaj. Poleg posnetka pa si je možno ogledati tudi fotografije, ki so nastale v letih delovanja gledališke skupine – tukaj.

Svojega znanja pa nismo zadržale le v prostorih našega vrtca, vsako leto, ponavadi v decembru, namreč gostujemo v Domu starejših občanov Kamnik.

Glede na uspeh zadnjih dveh predstav (Volk in trije prašički in Mojca Pokrajculja) smo se odločile, da te predstave tudi profesionalno posnamemo. Tako si predstave lahko kasneje ogledamo v skupini, spremljamo svoj napredek in jih uporabimo v študijske namene. Snemanje predstav se bo odvilo še v tem šolskem letu.

V prihodnosti si želimo pridobiti še več znanja in seveda možnost, da to pokažemo tudi drugim.