Teta Pomlad je v oddelku Zvezdic pustila knjigo s pismom. Prebrali smo knjigo z naslovom Kakšne barve je pomlad (M. Nose). Rdeča, modra in rumena in bela barvica so v zgodbi začele z barvanjem, ampak kako dobimo zeleno, vijolično, roza, rjavo in oranžno barvo, smo se vprašali.

Iskali smo odgovore. Naredili smo več eksperimentov in ugotavljali … spoznali smo osnovne barve – rdečo, rumeno in modro.

Med seboj smo zmešali rdečo in rumeno vodo, nastala je oranžna. Zmešali smo tudi modro in rumeno. Kaj mislite kakšna je nastala? Pa še rdečo in modro in nastala je vijolična. Ko smo zmešali vse tri osnovne barve med seboj,  je nastala rjava. Raziskovalna igra z barvami je bila še posebej poučna in zabavna, saj smo ugotovili, da je za nastanek barv potrebno ravno pravšnje razmerje barv. Naredili smo tudi poskus z bomboni in papirnatimi brisačkami. Nastala je mavrica barv.

Eksperimentirali smo z osnovnimi barvami, jih med seboj mešali na risalnem listu – z njimi slikali. Prebrali smo tudi zgodbo o Treh metuljih, ki so iskali zavetje v dežju pri treh rožicah in smo pobarvali metuljeva krila. Vsakodnevno pa smo v prelepi pomladni prebujajoči se naravi opažali nove in nove barve …

Pa še nekaj smo opazili v bližnji mlaki. Mrest. In kaj se dogaja z njim – pridite pogledat v Zvezdice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja