V torek, 8. 11. 2022 in sredo, 9. 11. 2022 smo sodelovali na Mednarodni konferenci Pogled na predšolsko vzgojo in izobraževanje. V čudovitem ambientu Ljubljanskega gradu so potekala zanimiva plenarna predavanja domačih in tujih strokovnjakov, ki so jim sledila sekcijska predavanja s predstavitvami prispevkov o trajnostno naravnani perspektivi predšolske vzgoje in izobraževanja (program konference).

Eden od ciljev Agende za trajnostni razvoj 2030 je zagotavljanje kakovostne izobrazbe in spodbujanje možnosti vseživljenjskega učenja za vsakogar. Vrtci s svojim delovanjem, preko zagotavljanja varnega, nenasilnega, sprejemljivega in spodbudnega učnega okolja, podpiramo kakovosten razvoj otroka v njegovem zgodnjem otroštvu. Predšolska vzgoja je z vključevanjem raznolikih in zanimivih pristopov najbolj inovativno področje vzgojno izobraževalnega sistema.

Za kakovostno delo vrtca je ključnega pomena zavedanje in sledenje spremembam, ki se dogajajo na področju predšolske vzgoje in ki vplivajo na potrebo po drugačnih pedagoških, didaktičnih in metodičnih pristopih. Stalen profesionalni razvoj strokovnih delavcev zagotavlja napredek pri pedagoškem delu z otroki. Pedagoška vodja vrtca Zarja, Petra Funtek, je udeležencem konference predstavila našo pot oblikovanja vizije vrtca kot smernice za profesionalni razvoj posameznika in svoj prispevek zaključila z mislijo: “Zavedamo se, da gre za trajen proces z jasnimi cilji, za doseganje katerih je potrebno učinkovito načrtovati, voditi in usmerjati profesionalni razvoj ter zagotavljati varno okolje, ki neguje kulturo sodelovanja in v središče postavlja kompetentnega otroka.”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja