Otroci oddelkov Zvezdica, Veter, Oblaček in Lunica so se odpravili v prestolnico in obiskali Lutkovno gledališče Ljubljana.

Repertoarju gledaliških doživetij smo  dodali ogled predstave Sovica Oka, ki s svojo preprosto dramaturgijo in iskrivimi dialogi posega v svet otroške igre, domišljije, muhavosti in domišljavosti. Pravljica Svetlane Makarovič brezčasno sporoča, da svet ni popoln, da odnosi prinašajo mnoge izzive in da se celo zakoni narave včasih ne zdijo najbolj pravični. Kljub temu je nujno, da vedno delujemo po svojih najboljših močeh in da poskušamo druge sočutno sprejeti prav takšne, kot so. Takšna spoznanja nam prinašajo modrost, dosežemo pa jo le, če življenje pogumno doživljamo in okušamo.

(Povzeto po Lutkovno gledališče Ljubljana)

Otroci so predstavo pozorno spremljali. Skozi pogovor, prebiranje pravljice in igro bodo izkušnjo podoživljali in na sebi lasten način interpretirali.

Po predstavi smo čas izkoristili še za sprehod po mestu. Spoznavanje Franceta Prešerna v začetku meseca, je vzbudilo interes otrok za raziskovanje Ljubljane z namenom poiskati pesnikov kip. Med sprehodom so našli zmaja, most ljubezni (Mesarski most), tržnico. Ugotavljali so, da je tržnica nekoliko večja od naše kamniške, pod mostom ne teče Kamniška Bistrica pač pa Ljubljanica in se nad mestom dviguje Ljubljanski grad, na katerem ni Veronike.

Kip Franceta Prešerna so otroci prepoznali na daleč. Na enem od pročelij so našli tudi kip Prešernove ljubezni Primičeve Julije.

…na bregu Ljubljance se trikrat zavila,
plesáje v valove šumeče planila…

(POVODNI MOŽ, France Prešeren)

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja