»Poglej kakšne mišice imam!« – večkrat slišiva od otrok, nama pokažejo in močno stisnejo roko. Opazili sva, kako se pačijo pred ogledalom, kako so opazovali drug drugega, kako se pogovarjajo, kdo je fant kdo dekle, zato sva se odločili, da v mesecu novembru posvetimo čas svojemu telesu in skrbi za zdravo telo.

Kako deluje naše telo? Kje imamo srce, pljuča, hrbet, kosti, mišice? Kaj se zgodi, če se udarimo? Kako skrbimo za svoje telo, na kakšen način?

S pomočjo rentgenskih slik, smo spoznali kakšna je postavitev kosti v zapestju, dlani in prstih, naredili smo si rentgen in si slikali nogo, glavo, hrbet, stopalo, vsi smo se prelevili v zdravnike in zdravili dojenčke ter drug drugega. V knjižnem kotičku so bile zanimive knjige o človeškem telesu, skozi katere smo opazovali zgradbo našega telesa.

Naredili smo kar nekaj poskusov, in ugotovili kaj se zgodi, če z vso močjo tekamo, poslušali smo svoje dihanje, utrip srca in uprizorili smo delovanje naših pljuč. Spoznavali smo naša čutila – s tipanjem smo ugotavljali, kaj se skriva v vreči, s poslušanjem smo ugotavljali kateri znan zvok slišimo, kateri prijatelj me kliče, pripravili smo si pravo čajanko – spoznali lipov, melisin, bezgov čaj in čaj iz planinskega mahu – okušali, vonjali, za boljši okus pa smo dodali sladek med.

Ker pa v naši skupini dan ne mine brez pesmi, smo se naučili tudi dve novi pesmici J. Bitenca Dežek Trka in Tri muce ter prstno igro Kje je Palček, s katero smo se seznanili tudi z imeni naših prstov. Spoznali smo tudi zdravo in nezdravo hrano, spoznali pravilno umivanje rok, čiščenje zob, kar pa je najpomembnejše in najbolj zdravo – veliko smo se gibali in izkoristili vsako lepo vreme za igro na prostem zraku.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja