Tako kot vsi otroci, smo se tudi Meglice v januarju silno razveselile snega.

Najprej smo se naužili igre zunaj na snegu: preizkusili smo se v oblikovanju kep in z njimi ciljali v drevo, spuščali smo se po zasneženem hribu, gazili smo po celem snegu in opazovali svoje stopinje ter jih primerjali med seboj. Ugotovili smo, da je sneg bele barve, da je mrzel in da postane moker. Nekateri so sneg tudi okušali.

Kadar nismo šli ven na sneg, smo se igrali v igralnici: v kotičku z oblačili smo trenirali v spretnosti natikanja rokavic, kap in šalov, brali smo slikanice o zimi, od katerih nam je bila najbolj všeč slikanica z naslovom Nekega zimskega dne…

…strigli smo snežinke…jih lepili na podlago…

Včasih pa smo sneg prinesli v igralnico ter se igrali eksperimente. Pri prvem eksperimentu smo en velik steklen kozarec do vrha napolnili s snegom, drugega z vodo in oba zaprli s pokrovom. Oba kozarca smo objeli z dlanmi in ugotavljali, v čem se razlikujeta na otip. Na ta način smo ugotovili, da z eno dlanjo tipamo mrzlo, z drugo pa toplo.

Nato smo oba kozarca postavili na polico in ves čas hodili gledat, kaj se dogaja. Sneg se je talil, ker je v igralnici toplo…

…naslednji dan smo zjutraj najprej preverili naša dva kozarca…in opazili, da je v obeh voda. Nismo čisto razumeli, zakaj je sedaj samo še pol kozarca vode, če smo ga do vrha napolnili s snegom.

Pri drugem eksperimentu smo v en velik steklen kozarec do polovice nalili zelo, zelo toplo vodo, v drug kozarec pa mrzlo vodo. Nato smo v vsakega dali veliko kepo snega, ju zaprli s pokrovom in opazovali. Vmes smo kozarca večkrat potipali.

Pri tretjem eksperimentu smo oba velika steklena kozarca do vrha napolnili s snegom ter ju zaprli s pokrovom. Nato smo en kozarec postavili v igralnico, drugega pa ven na teraso.

In veste do kakšnih ugotovitev smo prišli pri drugem in tretjem eksperimentu? Vsega vam pa ne zaupamo. Če vas zanima, preizkusite sami. In pohitite, dokler je zunaj še kaj snega.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja