Otroci oddelkov Lunica in Zvezdica so tekom šolskega leta opazovali, spoznavali in raziskovali mamuta. V tednu, ko obeležujemo Mednarodni dan muzejev, so se odpravili v Ljubljano, kjer so iz avtobusa izstopili pri muzeju, katerega prepoznavni znak je prav mamut.

Prirodoslovni muzej Slovenije namreč hrani skoraj popolno okostje mamuta, ki je bilo najdeno ob Nevljici in je varno shranjeno v muzejskem depoju. Razstavljena replika je otroke pritegnila; pozorno so prisluhnili in aktivno sodelovali v pogovoru, saj o mamutu že mnogo vedo. Zdaj poznajo tudi razliko med trobcem mamuta in rilcem prašiča. Vedo koliko zob je mamut imel, kolikokrat jih je tekom življenja zaradi obrabe zamenjal in kako težak je posamezen zob, ki so ga tudi sami poskusili držati v rokah.

Pozornost otrok je pritegnilo okostje tako jamskega medveda kot brazdastega kita, ki je največji eksponat v muzeju. Ogledali so si gozdno dioramo, ki prikazuje značilne slovenske gozdne živali in vstopili v model kraške jame, kjer domuje človeška ribica.

Obisk Prirodoslovnega muzeja je otrokom pustil bogato izkušnjo srečanja z različnimi živalskimi vrstami. Izvedeli smo tudi, da je bilo kar nekaj primerov teh razstavljenih živali najdeno prav v okolici našega kraja, mesta Kamnik.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja